Ekonomija

NALED: Produženo ograničenje rasta poreskih obaveza do kraja 2025.

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Vlada Srbije produžila je do kraja 2025. primenu ograničenja povećanja poreske osnovice za paušalce, najviše od deset odsto godišnje, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ta mera uvedena je, kako je navedeno, izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju koja stupa na snagu sutra, 28. oktobra.

„Za mnoge od oko 120.000 paušalaca u Srbiji ovo predstavlja olakšanje za dalje poslovanje“, rekla je šefica Jedinice za preduzetništvo i inovacije u NALED-u Irena Đorđević Šušić.

Dodala je da to predstavlja fiskalno rasterećenje preduzetnika paušalaca jer oni predstavljaju značajan deo privrede.

Još jedna značajna novina je, kako je navela, umanjenje osnovice za početnike u poslovanju i to za 50 odsto, dok je do sada umanjenje iznosilo samo 20 odsto.

Đorđević Šušić je rekla da ograničenje od deset odsto rasta poreza neće važiti ako preduzetnik paušalac promeni šifru delatnosti, opštinu ili mesto na kojem je registrovan, osim u slučaju promene opština unutar istog grada.

Istakla je da postoji prostor za dodatno unapređenje tih oblasti kroz uvođenje konsolidovane uplate poreza i doprinosa na jedan, umesto na četiri uplatna računa, omogućavanje preduzetnicima paušalcima koji pređu limit od šest miliona da se opredele za režim isplate lične zarade, putem aplikacije Poreske uprave, kao i kod povećanja granice prihoda koju paušalac može da ostvari, a da ostane u paušalnom režimu oporezivanja.