Ekonomija

Mali sa delegacijom MMF: Srbija se ponaša u skladu sa ekonomskim posledicama dešavanja u svetu

N1 printscreen

N1 printscreen

Ministar finansija Siniša Mali danas je u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) rekao da se Srbija ponaša u skladu sa ekonomskim posledicama dešavanja u svetu i da je na dobrom putu.

Delegacija MMF-a, koju predvodi Donal Mekgetigan, boravi u Srbiji do 31. oktobra u okviru drugog razmatranja stendbaj aranžmana odobrenog Srbiji krajem prošle godine u vrednosti 2,4 milijarde evra.

To je drugi sastanak Malog i Mekgetigana tokom ove posete MMF-a.

Mali je izrazio očekivanje da će Srbija sledeće godine imati još bolje ekonomske rezultate i naglasio da se nastavlja sa izgradnjom infrastrukture, auto-puteva i železničkih pravaca, prateće infrastrukture za organizaciju EКSPO izložbe po svim važećim zakonima, ali bez prostora za probijanje rokova, odlaganja, neefikasnosti, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Hoćemo da izbegnemo sve situacije koje bi prolongirale bilo koju fazu realizacije ovog projekta koji je od velike važnosti za Srbiju“, rekao je Mali.

Na pitanje kakve su projekcije javnog duga za Srbiju u narednim godinama, Mali je odgovorio da su cifre ohrabrujuće, te da Srbija javni dug drži pod kontrolom uz nezaustavljanje reformi i razvoja i uprkos krizi.

„Likvidni smo, zadovoljan sam performansama i načinom kako upravljamo javnim dugom“, istakao je ministar finansija.

Donal Mekgetigan ocenio je da je dobro što je budžet Srbije za narednu godinu već usvojen i još jednom pohvalio sistem Iskra“, centralni informacioni sistem za obračun zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, ali i donetu Uredbu o upravljanju kapitalnim projektima i unapređenje praćenja fiskalnih rizika.

On je istakao i da očekuje da Srbija snažno nastavi reformu energetskog sektora.