Kultura

Novi film Dragana Bjelogrlića u Bioskopu Centra za kulturu

Foto: YouTube screenshot/Art Vista

Foto: YouTube screenshot/Art Vista

Film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule” biće prikazan ovog vikenda u Bioskopu Centra za kulturu Požarevac. Na repertoaru je i film Martina Skorsezea „Ubistva pod crvenim mesecom”, kao i još tri filma.

„Čuvari formule” premijerno su prikazani najvećem evropskom otvorenom filmskom festivalu u Lokarnu, pred skoro 8.000 gledalaca. Film  ostvario veliki uspeh na festivalu u Lokarnu i na festivalima u Sarajevu i Skoplju.

Film je snimljen po motivima romana Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča”.

U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović.

Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani.

On predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Film je na repertoaru u subotu, 28. oktobra, u 20.30 časova, u nedelju, 29. oktobra, u 16 časova. Danas je prikazan u dva termina.

Na repertoaru je još jedno dugo iščekivano ostvarenje ⎯ film Martina Skorsezea „Ubistva pod crvenim mesecom”. Prošlog vikenda film je trebalo da bude prikazan u udarnom terminu, u nedelju od 20.30 časova, ali je projekcija otkazana. Ulaznice kupljene za projekciju filma 22. oktobra mogu da se iskoriste za jednu od dve projekcije istog filma 28. i 29. oktobra 2023.

Film „Ubistva pod cvetnim mesecom” zasnovan je na bestseleru Dejvida Grana, koji predstavlja istinitu priča o jednom od najmonstruoznijih zločina u američkoj istoriji. Prikazuje niz ubistava u okrugu plemena Osedži tokom 20. godina prošlog veka.

Na prelazu u 20. vek otkriće nafte donelo je veliko bogatstvo Indijancima plemena Osejdž, učinivši neke od članova zajednice najbogatijim ljudima na svetu, preko noći. Bogatstvo ovih Indijanaca odmah je privuklo bele uljeze, koji su manipulisali, iznuđivali i ukrali onoliko novca koliko su mogli, pre nego što su pribegli ubistvu.

Ovaj film je najskuplji film u Skorsezeovoj karijeri. Njegov budžet premašuje 200 miliona dolara.

Svetska premijera filma održana je na filmskom festivalu u Kanu, koja je, kako piše Deadline, bila propraćena devetominutnim ovacijama.

Glavne uloge tumače Leonardo Dikaprio, koji je sa Skorsezeom do sada radio na sedam filmova, Robert de Niro i Lili Gledston.

Film je na repertoaru u subotu, 28. oktobra, u 17 časova i u nedelju, 29. oktobra, u 20 časova.

Na repertoaru su i sledeći filmovi:

  • „Pet noći Kod Fredija” 27. oktobar u 20 časova i 29. oktobar u 18 časova,
  • „Drevna mišologija” 28. oktobar u 15 časova i
  • „Zaleđeno kraljevstvo” 29. oktobar u 14 časova.

Horor film „Pet noći kod Fredija” govori o problematičnom čuvaru koji počinje da radi u restoranu Kod Fredija. Tokom prve noći na poslu shvata da noćnu smenu neće biti lako preživeti.

„Drevna mišologija” je animirani film koji na novi način pristupa grčkom mitu. Naime, mit je ispričan kroz zabavne pustolovne jednog miša.

Mlada i pametna mišica Pati koja je oduvek želela da postane heroina odlazi na put u drevnu Grču. Pati, uz mačka Sema, starog heroja Jasona i Argonauta, družine heroja iz grčke mitologije, kreće u odvažnu potragu kako bi stanovnicima Jolkusa pružila pomoć u izradi kipa grčkog boga mora – Posejdona. Jolkus krasi spomenik Zevsu, ali ne i Posejdonu, što u njemu stvara strašnu ljubomoru koja prelazi u bes. U žaru ljutnje Posejdon stanovnicima Jolkusa oduzima zlatno runo, koje im osigurava srećan i lagodan život, dajući im rok do kada moraju da izgrade i njegov spomenik. U pustolovini života hrabra mišica suočava se sa najbizarnijim i najopasnijim stvorenjima iz ovog doba mitologije.

Film „Zaleđeno kraljevstvo” (Frozen) Diznijev je sinhronizovani film koji prati Anu koja kreće na epsko putovanje i udružuje se sa ekstremnim planinarom Kristofom i njegovim pomoćnikom, irvasom Svenom kako bi našli njenu sestru Elsu, koja je svojim ledenim čarima zaledila kraljevstvo Arendela u večnu zimu. Susrešće se sa ekstremnim uslovima, poput onih na Everestu, s mističnim trolovima, i urnebesno smešnim Sneškom po imenu Olaf. Ana i Kristof će sa svim tim morati da se izbore kako bi spasili kraljevstvo.

Karte se mogu kupiti na Biletarnici Centra za kulturu po ceni od 250 dinara.

Biletarnica će danas, 27. oktobra, raditi do 20 časova. U subotu, 28. oktobra, radiće od 14 do 20.30 časova, a u nedelju, 29. oktobra, od 13 do 20 časova.