Kultura

Nagrade za najbolje na 66. Sajmu knjiga

FOTO: G.Jovanović

FOTO: G.Jovanović

Na 66. Međunarodnom sajmu kniiga u Beogradu dodeljene su tradicionalne nagrade u više kategorija.

Izdavač godine je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, izdavački poduhvat godine je knjiga ‘’Predsednici Društva srpske slovesnosti, Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije, Srpske akademije nauka i Srpske akademije nauka i umetnosti, Najbolji izdavač iz dijaspore je Andrić institut, Andrić grad Višegrad, a nagrada za dečju knjigu otišla je Dragani Malešević, autorki edicije ‘’Knjige sa kojima se raste’’ u izdanju novosadskog Provensa.

Obilazeći štandove i to u tzv. školskom danu, kada se ogroman broj učenika organizovano posvećuje prazniku knjige, zapaziili smo da su velike gužve bile na štandu Lagune, a onda i štandu nazvanom Vulkančić. Tu je bilo ponude knjiga i od 200 i 300 dinara što je za učenički džeparac bilo dragoceno i primamljivo.

FOTO: G.Jovanović

Od novih naslova koji imaju umetničku težinu ali i zanimljivost izdvajamo nekoliko. Službeni glasnik objavio je novi roman nobelovke Olge Tokarčuk ‘’Empuzion’’, Laguna pored domaćih autora Neleta Karajlića i Bojana Ljubenovića donosi i kapitalno izdanje Sajmona Sibaga Montefjorea ‘’Svet – Porodična istorija’’, Treći trg i Srebrno drvo objavili su roman Lidije Sandgren ‘’Sabrana dela’’, a dok Booka ne objavi novog Mišela Uelbeka, roman ‘’Uništiti’’, misija je bila tražiti ga na nekom od stranih štandova jer je izašlo hrvatsko izdanje (Litteris ga je objavio).

FOTO: G.Jovanović

Pošto je aktuelan zbog sjajnog novog filma ‘’Ubistva pod cvetnim mesecom’’, o Martinu Skorsezeu možete čitati u knjizi Meri Pet Keli ‘’Martin Skorseze: Putovanje’’ (izdavač; Laguna). Dereta nudi čitavu kolekciju romana Džonatana Frenzena. Ako ste ljubitelji sedme umetnosti odlična izdanja možete naći na štandu Filmskog centra Srbije. Izdvajamo ‘’Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022’’ Zorana Jankovića i Đorđa Bajića i ‘’Filmoskopija: Odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023’’ grupe mlađih filmskih kritičara.

U svakom slučaju, knjiga u svom štampanom obliku ne gubi bitku i draž, a šta će biti sa Sajmom knjiga u budućnosti potpuno je neizvesno zbog najavljenih planova u vezi same lokacije Sajma.

FOTO: G.Jovanović
FOTO: G.Jovanović
FOTO: G.Jovanović