Društvo

Plata i do 200.000 dinara, a niko ne želi da radi: Zanimanje kojem fali najviše kadrova u Srbiji

Foto: Pixabay (NoName_13) ilustracija

Foto: Pixabay (NoName_13) ilustracija

Na srpskom tržištu zapošljavanja pored autolimara jedno od najdeficitarnijih zanimanja je automehaničar, a podaci govore da je slična situacija u svim evropskim zemljama.

Zato i ne čudi činjenica da se u ovdašnjim ponudama za zaposlenje često nalaze i oni za rad u inostranstvu.

Glavni problem kod ovog zanimanja je i što nema dovoljno novih radnika koji bi učili ovaj zanat, kao i učenika koji se interesuju za njega, piše N1.

Prema rečima Miloša Turinskog sa portala „Infostud“, u 2022. godini je bilo ukupno 605 oglasa namenjenih automehaničarima, a prosečna zarada iznosila je 96.000 dinara.

„Minimalna plata koja je oglašena iznosila je 40.000 dinara, dok je maksimalna zabeležena u ovoj godini iznosila čak 200.000. Najveći broj poslodavaca nudio je zarade koje su bile u opsegu od 74.000 do 119.000 dinara, ističe Turinski.

Dodaje da je situacija u ovoj godini poprilično slična sa brojem oglasa, ali su plate o određenoj meri veće.

„Za sada je u 2023. godini objavljeno 560 oglasa za automehaničare. Iako su minimalna i maksimalna zabeležena zarada identična kao i prošle godine, prosečna visina ponuđene zarade u ovoj godini iznosi 108.000 dinara“, kaže sagovornik N1.

Otkriva da ove godine poslodavci najviše raspisuju oglase sa ponudom u opsegu od 86.000 do 135.000 dinara.

„I pored poprilično dobrih zarada, poslodavci i dalje imaju problem u zapošljavanju zbog velikog nedostatka ovog profila na tržištu. Sa jedne strane uslovi i visina zarade su mnogo bolji u zemljama zapadne Evrope, a sa druge malo je mladih koji su zainteresovani da se školuju za ovo zanimanje. Ovde možemo da posmatramo problematiku u zapošljavanju i iz trećeg ugla, da ljudi koji imaju ovaj zanat u rukama se pre opredeljuju za preduzetničke i samostalne vode, nego za rad kod poslodavca“, zaključuje Turinski.

Inače, nezvanične procene govore da u našoj zemlji nedostaje od 5.000 do 10.000 automehaničara.

Što se tiče zemalja u regionu koje nude najbolje uslove za automehaničare, tu prednjači Slovenija.

U jednom od oglasa za posao automehaničara u Sloveniji u opisu posla se navodi popravka i servisiranje teretnih i kombi vozila. Jedan od uslova je da vozač ima tri godine radnog iskustva i vozačku dozvolu B kategorije. Mesečna zarada je od 1.500 do 2.000 evra.