Društvo

Jubilarne LJKI među kandidatima za nagradu „Turistički cvet”

Foto: J.Milenković/Boom93

Foto: J.Milenković/Boom93

<a href="https://boom93.rs/info/drustvo/jubilarne-ljubicevske-konjicke-igre-retrospektiva-fotovideo/">Jubilarne 60. Ljubičevske konjičke igre (LJKI)</a> među kandidatima su za nagradu „Turistički cvet”, koja se tradicionalno dodeljuje za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma.

„Turistički cvet” nagrada je Turističke organizacije Srbije (TOS), koja se dodeljuje u sledećim kategorijama:

  • Turistička organizacija;
  • Turistička manifestacija;
  • Turistička agencija;
  • Ugostiteljski objekat za smeštaj: a) Hotel, b) Ostali ugostiteljski objekti za smeštaj;
  • Pravni subjekt za doprinos unapređivanju turističke ponude i promocije turizma;
  • Influenser / Bloger i
  • Elektronski ili štampani medij, za predstavljanje Srbije kao turističke destinacije.

Jubilarne LJKI nominovane su u kategoriji „Turistička manifestacija”.

„Na prekretnici leta i jeseni, Požarevac i njegova okolina postaju centar konjičkog sporta i konjičkih veština. U gradu vlada pravo karnevalsko raspoloženje, sastaju se moderni vitezovi, ljudi od sedla i mamuza. Zajašu svoje četvoronoge lepotane i podele megdan na požarevačkom hipodromu”, navodi se u obrazloženju.

Foto: J.Milenković/Boom93

Za ovu nagradu, u kategoriji „Turistička organizacija”, nominovana je Turistička organizacija Golubac, koja, kako se navodi u obrazloženju, „koristi svoje prirodne resurse, Golubačku tvrđavu, Dunav, Manastir Tumane i prepoznatljive znamenitosti ovog kraja, kreirajući atraktivne sadržaje koji turistima omogućavaju autentične doživljaje zasnovane na materijalnom i nematerijalnom kulturnom nasleđu, prirodnoj baštini i ljudima”.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Pobednik se određuje na osnovu ocene petočlanog žirija. U formiranju konačne ocene, kao šesta, uključena je ocena koja se dobija na osnovu glasanja publike putem interneta, odnosno putem sajta turističkicvet.rs. Glasanje je počelo 25. oktobra, a trajaće do 7. novembra. Rezultati ukupnog glasanja internet publike imaju vrednost glasa jednog člana Žirija.

Žiri čine tri afirmisana stručnjaci iz oblasti turizma, kulture i medija i dva člana predstavnika TOS, od kojih je jedan član Upravnog odbora TOS.

Dobitnicima nagrade biće dodeljena diploma i prigodna statueta. Kao nagradu dobijaju i promociju kroz kanale komunikacije TOS, kao i u posebnom odeljku na sajtu i na društvenim mrežama TOS, u okviru jedne od godišnjih promotivnih kampanja TOS.

Ovu nagradu ustanovio je Turistički savez Srbije 21. juna 1982. godine, kada je nagrada prvi put i dodeljena.