Kultura

Prijave amaterskih pozorišta za učešće na Festivalu „Milivojev štap i šešir”

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

U toku su prijave amaterskih pozorišta za učešće na 20. Festivalu amaterskih pozorišta  „Milivojev štap i šešir”.

Sva zainteresovana pozorišta mogu se prijaviti na imejl adresu Centra za kulturu Požarevac (centarpozarevac@gmail.com) do 10. januara 2024. godine.

Ovogodišnji selektor festivala je reditelj i glumac iz Stare Pazove,  Aleksander Bako.

Dvadeseti Festival amaterskih pozorišta „Milivojev štap i šešir” biće održan krajem februara 2024. godine.

Festival je prvi put organizovan 2005. godine. „Milivojev štap i šešir” ⎯ amaterske glumačke svečanosti (susreti varoških pozorišta Srbije) nastale su kao pandan Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović”, koje se svake godine održavaju u Požarevcu početkom aprila, u sećanje na glumca Milivoja Živanovića, rođenog Požarevljanina. Za razliku od Glumačkih svečanosti, na kojima učestvuju profesionalna pozorišta, učesnici Festivala „Milivojev štap i šešir” jesu amaterska pozorišta.

Svake večeri žiri dodeljuje po jednu specijalnu nagradu (za slikovito predstavljanje lika) i jednu glavnu nagradu – repliku Milivojevog štapa sa graviranom pločicom i ukoričenim znamenjem kao uverenjem o nagradi. Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika. Tog pobednika, najboljeg među najboljima, daruje i Milivojevim šeširom sa ugraviranom pločicom i ukoričenim znamenjem, te tako taj glumac kompletira nagradu. Na ovogodišnjem festivalu Milivojev šešir dobio je Dušan Jović za ulogu Obrada u predstavi „Srpska drama” Trsteničkog pozorišta u režiji Miloša Miloševića Šike.

Sve informacije u vezi festivala mogu se dobiti pozivom na broj 012 522 481 (Bojan Gačević ili Bojan Nikolić).