Društvo

Od danas obavezne zimske gume

FOTO: Boom93/A.Stepanović

FOTO: Boom93/A.Stepanović

Agencija za bezbednost saobraćaja podseća vozače na zakonsku obavezu da vozilo mora da ima zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Zakon o bezbednosti u saobraćaju, prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima, predviđa da u navedenom periodu pneumatici na vozilima moraju na gazećem sloju imati šare duboke najmanje četiri milimetra, a obavezni su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

Zimska oprema je obavezna sve do 1. aprila, posebno u uslovima kada je na kolovozu led. Ukoliko budete zaustavljeni u ovom periodu, a nemate zimsku opremu, postoji nekoliko situacija – biće vam naređeno da upotrebite adekvatnu opremu, bićete isključeni iz saobraćaja ili upućeni na put na kom nije potrebna zimska oprema i, uz to, dobićete novčanu kaznu od 10.000 dinara.

Dobro je da znate da je pneumatike starije od pet godina potrebno detaljno kontrolisati jednom godišnje, dok se gume sa oznakom „M+S“ mogu koristiti i u zimskom periodu.

U Požarevcu zamena guma od 1.200 do 6.000 dinara

U jednoj od vulkanizerskih radnji u gradu je za Boom93 rečeno da je poslednjih nedelju dana povećan broj sugrađana koji dolaze da zamene gume.

„Zamena guma košta od 500 do 1.500 dinara po gumi, znači zamena, balansiranje, kompletno sve. Cena zamene guma zavisi od veličine samih guma, ali neki prosek je oko 2.000 dinara za sve četiri gume“, navode u ovoj vulkanizerskoj radnji.

Postoji mogućnolst da građani koji nemaju prostor u svojim domovima, da donesu zimske gume na čuvanje, po koje dolaze kada treba da se izvrši zamena.

„Čuvanje na 6 meseci – sve četiri gume košta od 2.000 do 3.000 dinara, a i ovde cena zavisi od veličine guma. Gume čim stignu, operu se, premažu se određenom hemijom za čuvanje guma, ako ima povećan broj kamenčića to se izvadi i stave se uspravno u rafove koji su u prostoriji gde je temperatura stalno u plusu stalno da se gume ne bi stvrdnule i čuvaju se na 6 meseci“, pojašnjeno je za naš medij.

U drugoj vulkanizerskoj radnji, rečeno nam je da kod njih zamena sve četiri gume košta od 1.200 dinara pa naviše.

Kupovina novih guma još jedan je udar na kućni budžet, a kao i kod zamene i kod kupovine guma cene variraju u zavisnosti od veličine i vrste istih.

Cene guma u zavisnosti od veličine, kreću se od 4.500 do čak 40.000 dinara po komadu, tako da građani ukoliko nemaju prošlogodišnje pneumatike, za kupovinu novih moraće da izdvoje oko 18.000 dinara za najmanje gume, a cena ide i preko 100.000 u zavisnosti od veličine i proizvođača guma. Olakšavajuća okolnost je što ih mogu platiti u više mesečnih rata.

Ipak, ako se odlučite da rizikujete i ugrozite potencijalno svoj, a i tuđi život, kazne za vozače koji nemaju zimske gume kad su uslovi na putu loši iznosi od 10.000 do 20.000 dinara, dok je kazna za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Neophodno je i naglasiti da u slučaju saobraćajne nezgode koja je uzrokovana nedostatkom zimskih pneumatika, vozač i vlasnik takvog vozila dužan je da sam plati svu materijalnu i nematerijalnu štetu.