Društvo

Majilovac i Češljeva Bara primeri dobrih mesnih zajednica

Foto: Mitar Nikolić

Foto: Mitar Nikolić

Opština Veliko Gradište pokrenula je projekat poboljšanja funkcionisanja mesnih zajednica kako bi što veći broj građana bio uključen u donošenje odluka. Fokus je, za sada, na dve mesne zajednice čiji su saveti dosta aktivni i koji bi dalje predstavljale primere i za druge jedinice teritorijalnog organizovanja. Pored razvijanja normativnog okvira ideja je i da članovi saveta ovih mesnih zajednica kasnije predstavljaju svojevrsne mentore za druge mesne zajednice.

U projektu su saveti mesnih zajednica Majilovac i Češljeva Bara kao posebno interesantni jer su izdradili dosta akata u skladu sa preporukama Helvetasa i jer su dosta unapredili sopstveni rad.

U pitanju su dve mesne zajednice, koje teritorijalno pokrivaju veće delove opštine Veliko Gradište. Češljeva Bara ima jaku lokalnu zajednicu koja participira i sufinansira aktivnosti u selu, dok Majilovac predstavlja svojevrsni administrativni centar stiškog dela opštine.

Cilj je da se na modelu dve mesne zajednice izrade normativna akta za unapređivanje njihovog rada. Najpre kroz program rada MZ, kao i kroz izveštaj o izvršenim aktivnostima. Ukoliko bi se ovaj model pokazao kao funkcionalan prešlo bi se i na ostale mesne zajednice u opštini, s tim da bi se koristila stečena iskustva.

Foto: Mitar Nikolić

Prema mišljenju članova radne grupe za izradu budžeta u Majilovcu je jako kvalitetna grupa ljudi u savetu mesne zajednice. Pre svega to su mladi ljudi, koji su sposobni da preuzmu na sebe više administrativnih obaveza. Pri tome se poslovi delegiraju i dele među svim članovima saveta, što često nije bio slučaj ranije. Članovi saveta imaju i dobru saradnju sa drugim građanima i izlaze u susret njihovim zahtevima. 

Foto: Mitar Nikolić

Kada je u pitanju Češljeva Bara, reč je o mesnoj zajednici kojoj gravitira pečki deo opštine. Ova mesna zajednica ima jaku podršku lokalne zajednice i dijaspore, koja je spremna da participira i sufinansira najbitnije aktivnost u selu.

Piše Mitar Nikolić