Kultura

„Čuvari formule” na repertoaru i ove nedelje

Foto: YouTube screenshot/Art Vista

Foto: YouTube screenshot/Art Vista

Film „Čuvari formule” reditelja Dragana Bjelogrlića na repertoaru je Bioskopa Centra za kulturu i ove nedelje. Pored ovog, biće prikazano još 3 filma.

„Čuvari formule” premijerno su prikazani najvećem evropskom otvorenom filmskom festivalu u Lokarnu, pred skoro 8.000 gledalaca. Film  ostvario veliki uspeh na festivalu u Lokarnu i na festivalima u Sarajevu i Skoplju.

Film je snimljen po motivima romana Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča”.

U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović.

Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani.

On predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Film će biti prikazan danas, 3, 4. i 5. novembra, u 18 časova.

  • „Bučerov prelaz”: 3. novembar u 20 časova i 4. novembar 16 časova,
  • „Dragi Dejvid”: 4. i 5. novembar u 20 časova i
  • „Trolovi ⎯ Bend na okupu”: 3. i 5. novembra u 16 časova i 4. novembra u 14 časova.

Film „Bučerov prelaz” adaptacija je književnog dela Džona Vilijamsa. Radnja je smeštena na Divljem zapadu i 19. vek. Nikolas Kejdž u ulozi je lovca na bivole koji primamljuje naivnog mladića u ambicioznu ekspediciju na Stenovitim planinama Kolorada.

Jeziva priča „Dragi Dejvid” inspirisana je istinitim događajem, a počela je još 2017. godine, kada je karikaturista Adam Elis na svoj tviter nalog podelio paranormalno iskustvo kroz tvitove koji su postali viralni i svima ulili strah u kosti. Njegov stan je, tvrdi, počeo da progoni duh preminulog deteta koje pokušava da mu oduzme život, nakon nepromišljenog komentara koji je ostavio na društvenoj mreži. Adam Elis i sam je učestvovao u scenariju za ovaj film. Lik deteta koje ga progoni Elis je ilustrovao.

U filmu „Trolovi ⎯ Bend na okupu” Maka i Zakeralo, nakon dva filma o prijateljstvu, sada su par. Dok se zbližavaju, Maka otkriva da Zakeralo ima tajnu prošlost. Nekada je, sa svoja četiri brata, bio deo njenog omiljenog benda Brozon. Bend, ali i cela porodica, raspali su se kada je Zakeralo bio beba, a on od tada nije video svoju braću. Ali, kada je njegovog brata Flojda, zbog neverovatnog muzičkog talenta, kidnapovao par podlih pop zvezda zlikovaca, Zakeralo i Maka kreću na izazovno i emotivno putovanje, kako bi ujedinili braću i spasili Flojda od sudbine, koja je gora čak i od mračne pop kulture.

Karte se mogu kupiti na Biletarnici Centra za kulturu po ceni od 250 dinara.

Biletarnica će danas, 3. novembra, raditi do 20 časova. Sutra, 4. oktobra, radiće od 13 do 20 časova, a u nedelju, 5. oktobra, od 15 do 20 časova.