Kultura

Umetnici iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Francuske i Austrije na 19. Bijenalu „U svetlosti Milene”

Foto: Boom93/T.B.

Foto: Boom93/T.B.

Devetnaesto Bijenale „U svetlosti Milene” počeće sutra, 5. novembra, u 12 časova u Galeriji Milene Pavlović Barili.

Na ovogodišnjem Bijenalu predstaviće se 16 istaknutih autora domaće i međunarodne likovne scene. Na izložbi učestvuje 12 stvaralaca iz Srbije, Maja Obradović, Slavko Krunić, Zoran Ignjatović, Marko Tubić, Veljko Veljarević, Marijana Rakićević, Maja Majolinica, Zoran Krulj, Željko Đurović, Saša Marjanović, Sanja Žigić i Ivan Perak, zatim umetnik iz Crne Gore, Naod Zorić, Julija Dašić iz Francuske, Radovan Kunić iz Hrvatske i Oto Rap (Otto Rapp) iz Austrije.

Selektor Bijenala je Snežana Petrović, doktor likovne umetnosti.

„Tema ovogodišnjeg Bijenala „Kolektarijum iz Venerinog dnevnika” poziva umetnike na likovni dijalog sa Mileninim izuzetno bogatim stvaralačkim opusom; od poezije, modne ilustracije, kostimografskih rešenja, reklamnog dizajna, crteža i slika koje nude široki dijapazon likovnih i poetičkih formi”, navodi se u reči selektorke u katalogu Bijenala.

Žiri čine predsednica žirija prof. dr Dijana Metlić, istoričar umetnosti, i članovi akademski slikar Vladimir Dunić i istoričar umetnosti Violeta Tomić.

Na Bijenalu se dodeljuju tri zvanične nagrade: prva nagrada, Grand prix 19. Bijenala, druga nagrada Bijenala i treća nagrada Bijenala.

Međunarodno bijenale „U svetlosti Milene” okuplja likovne stvaraoce u Požarevcu, u domu Milene Pavlović Barili, od  1983. godine, kada je na dan Mileninog rođenja, 5. novembra, organizovano prvo Bijenale. Od 1997. godine, kada je održano sedmo Bijenale, ono dobija internacionalni karakter. Osnovni zadatak Bijenala je da poštuje izvorne , etičke i estetičke principe životnog dela Milene Pavlović Barili i uspostavi neprekinutu nit između večnog i sadašnjeg, navodi se na sajtu Galerije Milene Pavlović Barili.

Boom 93 nedavno je uradio intervju sa multimedijalni umetnikom Miodragom Kovačevićem, multimedijalni je umetnik koji se bavi istraživanjem i afirmacijom Milene Pavlović Barili. Šta je rekao o svom radu i umetnosti, kao i o Mileni pročitajte na LINKU.