Kultura

Milena Pavlović Barili rođena je na današnji dan

Milena Pavlović Barilli. FOTO: R. Momirović / Boom93

Milena Pavlović Barilli. FOTO: R. Momirović / Boom93

Na današnji dan 1909. godine u Požarevcu rođena slikarka i književnica Milena Pavlović – Barili, umetnica rafinirane kulture, najznačajnija predstavnica nadrealizma u srpskom slikarstvu.

Na svom umetničkom putu Milena Pavlović-Barili studira slikarstvo u Beogradu (1922-1926) i Minhenu (1926-1928), a uzor joj postaje slikar De Kiriko (po ugledu na njega delovi platna ostaju nenaslikani).

U Beogradu izlaže 1928. Slikarski simboli su joj između sna i jave, ženski setno ljupki likovi, velovi, krilati mladići na štulama, antički stubovi, Venere bez ruku, harlekini, biste, lepeze, ptice, a kasnije u njenom trećem, prelaznom periodu i simboli diskretnijeg nadrealizma.

Godine 1930. napušta Jugoslaviju i narednu deceniju provodi u Španiji, Rimu, Parizu i Londonu, gde se družila i izlagala sa evropskom umetničkom elitom (Žan Kokto, Andre Breton). Tada ulazi u novu, prerafaelitsku, u stvari romantičarsku školu, okrenuta više prošlosti nego sadašnjosti, te postaje predstavnik nadrealističkog ili matafizičkog romantizma.

U Londonu izlaže 1931, a u Parizu i Rimu 1932. Avgusta 1939. odlazi za Njujork, gde je živela sve do svoje iznenadne i prerane smrti 1945. U SAD je pored slikarstva radila na komercijalnom dizajnu za modne žurnale.

Za života je uradila preko 300 radova, puno skica i crteža. Mnoga platna su joj u kući-muzeju u Požarevcu, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, kao i u Rimu.

U čast požarevačke slikarke danas se u Galeriji Milene Pavlović Barili Međunarodno bijenale „U svetlosti Milene” .

Međunarodno bijenale „U svetlosti Milene” okuplja likovne stvaraoce u Požarevcu, u domu Milene Pavlović Barili, od 1983. godine, kada je na dan Mileninog rođenja, 5. novembra, organizovano prvo Bijenale. Od 1997. godine, kada je održano sedmo Bijenale, ono dobija internacionalni karakter. Osnovni zadatak Bijenala je da poštuje izvorne , etičke i estetičke principe životnog dela Milene Pavlović Barili i uspostavi neprekinutu nit između večnog i sadašnjeg, navodi se na sajtu Galerije Milene Pavlović Barili.