Ekonomija

Socijalna pomoć „usklađena sa inflacijom“, povećana za 323 dinara

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Od 1. oktobra socijalna pomoć za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici, iznosi 11.445,dinara. Za svaku narednu odraslu osobu u porodici novčana socijalna pomoć iznosi 5.723 dinara, a za dete do 18 godina 3.434 dinara.

U Službenom glasniku je objavljeno rešenje o nominalnim iznosima novčane socijalne pomoći, piše Nova ekonomija.

Osnovica za utvrđivanje visine novčane socijalne pomoći usklađena je sa inflacijom i povećana za 323 dinara pa od 1. oktobra iznosi 11.445,00 dinara, vidi se u rešenju objavljenom u Službenom glasniku.

Ovo rešenje se primenjuje počev od utvrđivanja prava na novčanu socijalnu pomoć za oktobar 2023. godine.

Od 1. aprila do 1. oktobra je osnovica za utvrđivanje socijalne pomoći iznosila 11.122 dinara.

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, osnovica za utvrđivanje novčane socijalne pomoći usklađuje se sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, na osnovu statističkih podataka, dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra.

Prema zakonu, iznos novčane socijalne pomoći određuje se prema sledećoj skali: za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici u visini osnovice 1, za svaku narednu odraslu osobu u porodici – od visine osnovice 0,5 i za dete do 18 godina – od visine osnovice 0,3.

Pravo na novčanu socijalnu pomoć pripada pojedincu, odnosno porodici, koji svojim radom, prihodima od imovine ili iz drugih izvora ostvaruju prihod manji od iznosa novčane socijalne pomoći, kaže Zakon o socijalnoj zaštiti.

Više pročitajte na LINKU.