Društvo

Ko će raditi rekonstrukciju Čikoša?

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Rekonstrukciju „Čikoša“ radiće grupa ponuđača iz Požarevca za nešto više 43 miliona dinara sa PDV-om.

Na javnu nabaku za sanaciju i rekonstrukciju Čikoša javile su se tri grupe ponuđača. Ugovor je dodeljen firmama izPožarevca,  Inodium i INV Mitrović. Radove u Čikošu moraju izvesti ne duže od  180 radnih dana. Garatni rok za izvedene radove je minimum dve godine, a za ugrađeni materijal i opremu  minimum godinu dana.

 Na prostoru Čikoša, površine oko 1.650,00m², između ostalog, radiće se sanacija i rekonstrukcija parternih površina, popločanje, postavljanje  mobilijara odnosno igrališta za decu, klupa za odmor i letnje bašte.U sklopu rekonstrukcije planirani su i odvodnjavanje svih površina, ambijentalno i dekorativno osvetljenje. Spomen atomskog fizičara Pavla Savića, predsednika SANU i počasnog građanina Požarevca, koja uživa prethodnu zaštitu biće biti demontiran radi reparacije. Kaldrma iz 1897. godine je, kako se navodi u  opisu radova,  zatečena u lošem stanju, te se planira  demontaža kamenja radi restauracije.

U tehničkim karakteristikama javne nabavke stoji da zelene površine čine 15% ukupne površine “Čikoša” i to 29 stabala drvenastih vrsta-26 lišćarskih i 3 četinarska stabla koja su u zapuštenom stanju. Drveće je pretežno staro nekoliko decenija, dva stabla su obolela i biće uklonjena. Planira se ozelenjavanje na površini od oko 40 m2 i sadnja 10 novih stabala.

Biće ugrađeno 1400 m2 behaton ploča, granit sive boje i skoro 200 m2 behaton ploča za staze. Od mobilijara biće postavljeno oko 20 parkovskih klupa, 10 kanti za otpatke, 6 žardinjera, dečija penjalica od drveta i čelika i kućica sa ljuljaškom. Rekviziti za decu treba da poseduju sertifikat o bezbednosti.

Podsetimo, izrada urbanističkog projekta „Čikoš“ ugovorena je pre šest godina sa beogradskom firmom BMD Bau iz Beograda. Međutim, projekat je čekao izmene. Prethodni projekat predviđao je uklanjanje 9 stabala. Osim stabala na ovom prostoru je trebalo da se formira nešto što se zove „urbana šuma“ koju su činile  28 cevi visine 2,5 metra grupisane na devet mesta, 32 “panja za decu“, kao i 18 betonskih kugli prečnika 30, 50 i 100 centimetara. Za decu je bilo predviđeno i postavljanje dva speaking tubes telefona i dva doboša za decu. Raniji projekat planirao je postavljanje šahovskih stolova – tabli.

Foto: arhivska