Politika

Oliver Varhelji: Zapadnom Balkanu nudimo integraciju u EU pre nego što joj se de fakto priključi

N1/Printscreen

N1/Printscreen

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je u Briselu da Evropska unija zemljama Zapadnog Balkana nudi priliku ranije integracije u Uniju, pre nego što joj se de fakto priključe.

Varhelji je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, na kojoj je predstavljen Paket proširenja 2023. i godišnji izveštaj o napretku zemalja kandidata, rekao da je cilj razvojnog plana koji je EU pripremila za Zapadni Balkan da se smanji nejednakost između zemalja članica i zemalja regiona, na polju socijalnih i ekonomskih pitanja.

„Zemljama Zapadnog Balkana dajemo priliku ranije integracije u EU, pre nego što joj se de fakto priključe“, naglasio je Varhelji.

Unija, kako je objasnio, želi da se partneri sa Zapadnog Balkana što pre integrišu u „četiri slobode“ EU (neometano kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala).

Kazao je da to treba da doprinese stabilnosti i prosperitetu regiona u celini, i da će EU stoga tražiti da se zemlje Zapadnog Balkana jedne prema drugima odnose onako kako se odnose prema Briselu.

„Kada se integrišu naše slobode, na isti način treba da postupaju prema drugim partnerima“, naglasio je Varhelji.

Dodao je, pak, da integracija u „četiri slobode“ EU podrazumeva teške i složene reforme koje će, kako je rekao, biti na korist zemalja Zapadnog Balkana.

„U tom smislu želimo da im pomognemo i zajedno sa njima izradimo realan plan za svaku godinu da se ubrzaju reforme“, poručio je Varhelji.

EU je spremna da ponudi više podrške i zato nudi više podrške i Savetu EU predlaže da poveća finansijski doprinos za podršku reformamaa za još šest milijardi evra.

„To će ih (zemlje Zapadnog Balkana) dovesti na nivo zemalja članica na kraju ovog okvira“, uveren je Varhelji i izrazio uverenje da će se planom rasta za Zapadni Balkan BDP ovog regiona uvećati za jednu trećinu.

Zapadni Balkan bi udvostrulio svoj BDP u narednoj deceniji

Ursula fon der Lajen poručila je da su zemljama Zapadnog Balkana „otvorena vrata ekonomskog prosperiteta i pre političke integracije“ u Uniju.

Uslov za pristupanje zajedničkom tržištu EU je da zemlje Zapadnog Balkana formiraju zajedničko regionalno tržište koje bi, kako je rekla predsednica EK, odamh doprinelo rastu regionalnog BDP-a od 10 odsto.

„A, priključivnje jedinstvenom tržištu EU može da udvostruči BDP (zemalja Zapadnog Balkana) u narednoj deceniji“, naglasila je Fon der Lajen.

Ona je saopštila i da Evropska komisija Savetu EU preporučuje otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, a uslovno i sa BiH, kao i dodeljivanje statusa kandidata Gruziji pod uslovom da sprovede neophodne reforme.