Politika

Vučić: Vidi se iz izveštaja EK da je Srbija napravila pomak, ali su inflacija i cene važnije

Foto: S.LIsac

Foto: S.LIsac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da u izvešaju Evropske komisije o napetku Srbije ima dobrih stvari, da se vidi „pomak“ u reformama, ali da su za njega dešavanja u ekonomiji mnogo važnija.

„Smanjuje se infalicija, cene su značajno niže“, rekao je Vučić za TV Prva, navodeći da će građanima do kraja godine govoriti o daljem rastu životnog standarda.

On je rekao da se u 31. poglavlju u pregovorima za pristupanje EU vidi napredak i da je to „važno zbog naše demokratije, da se vidi poseban pomak u medijskoj sferi i zbog brojnih neistina koje su iznošene“.

„Ali moramo još mnogo toga da uradimo, postoje i prepreke, one se najčešće vezuju za Kosovo i Metohiju, to ste mogli da vidite u izveštaju, ali ništa neočekivano“, naveo je Vučić.

Kako je naveo, „važno je da idemo napred na evropskom putu, ali da uvek umemo da čuvamo naše državne i nacionalne interese“.

Ocenio je da Srbija treba da sarađuje sa zemljama u regionu – Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom.

„Mislim da je tu budućnost mnogo više, nego u mnogim zemljama EU… Mislim da će ovaj deo Evrope, koji oni nazivaju Zapadnim Balkanom, biti motor razvoja“, naveo je Vučić, uz ocenu da će taj region brže sustizati standard Zapadne Evrope, nego što je Zapadna Evropa u prethodnim decenijama „bežala“ Zapadnom Balkanu.

Vučić je naveo da Srbija mora da se fokusira na dalji dotok stranih direktnih investicija, dodajući da je do oktobra bilo 3,7 milijardi evra, odnosno za oko sedam odsto više nego prošle godine.

„Ali se ta struktura investicija menja. Sada dolaze iz Azije – Kine, Koreje, Japana i mnogih drugih zemalja“, kazao je predsednik Srbije.