Društvo

Krstić u UN govorio o ekološkim problemima i uticaju zagađenja na zdravlje građana

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Nikola Krstić iz Pokreta Tvrđava održao je govor pred Odborom za ekologiju UN. Tema sastanka je bila Arhuska konvencija, čija je Srbija potpisnica od 2009. godine.

Podsećajući da po toj konvenciji građani Srbije, ali i udruženja građana, imaju određena prava koja se tiču prava na pristup informacijama iz oblasti životne sredine, Krstić je za Boom 93 rekao da je na sastanku u UN istakao iskustvo sa Srbijom, te da država ne poštuje ni sopstvene zakone, ali ni međunarodne obaveze.

“Govorili smo o zagađenju u Smederevu koje dolazi iz kineske železare HBIS. Posebno je bilo reči o uticaju tog zagađenja na zdravlje građana Smedereva. Sve što smo izneli je ušlo u zvanične zaključke sa sastanka.”

Na pitanje Boom 93 da koliko će imati uticaja i značaja i šta očekuje nakon sastanka u narednom Krstić je da nema nikakva konkretna očekivanja od ovog događaja, jer je to samo jedan u nizu pokušaja da skrene pažnju međunarodne javnosti na ekološke probleme Srbije i Smedereva.

Jedino konkretno rešenje je smena vlasti i dolazak novih ljudi koji će prestati da se ponašaju kao da živimo u kineskoj provinciji, i koji će imati nultu toleranciju na kršenje zakona i Ustava Srbije.

Foto: privatna arhiva