Društvo

Slovenija zabranila jednu vrstu energetskog napitka Prime

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

<div class="storyLead mb-3 mt-1">Inspektori slovenačke Uprave za sigurnost hrane zabranili su kofeinsku verziju energetskog pića Prime jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU.</div>

Verzija hidratizujućeg napitka ostaje na policama slovenačkih prodavnica, piše 24ur.com.

Tokom poslednjih nadzora inspektori su utvrdili da subjekti više ne stavljaju na tržište energetska pića s kofeinom, već isključivo hidratizujuća pića marke Prime, koja ne sadrže kofein i L-teanin.
Istovremeno, Uprava za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja zatražila je od Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo procenu rizika.

Šta su napici Prime?

Prime je novi brend sportskih i energetskih napitaka koji su 2022. pokrenuli popularni jutjuberi Logan Pol iz SAD-a i Olajide „КSI“ Olatunji iz Velike Britanije. Prema reklamama, napici sadrže razne sastojke koji kod konzumenata poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju.

Međutim, neki od njih sadrže visoke doze kofeina, što može biti opasno, naročito za decu u razvoju. Maksimalna preporučena doza za odrasle je 400 mg na dan, što bi značilo oko četiri šoljice kafe, odnosno sedam kašičica instant-kafe ili dva napitka Prime.

Prema organizaciji „American Academy of Child & Adolescent Psychiatry“, deca mlađa od 12 godina trebalo bi u potpunosti da izbegavaju kofein, dok adolescenti ne bi trebalo da konzumiraju više od 100 mg kofeina dnevno.

Važno je napomenuti da prekomerna konzumacija kofeina može uzrokovati različite simptome, uključujući nervozu, poteškoće sa spavanjem, glavobolju, bolove u stomaku ili ubrzan rad srca i povećanje krvnog pritiska. Posebno je važno da deca s problemima sa srcem izbegavaju kofein.