Društvo

Poljoprivrednici započeli protest: Danas bez blokade saobraćaja

FOTO: M.Marković

FOTO: M.Marković

Poljoprivrednici okupljeni u Udruženje „Stig“ započeli su svoj protest na magistralnom putu za Veliko Gradište.

Kako Boom93 saznaje za danas nije planirana blokada saobraćaja.

„Trenutno smo kod kafane Kum na putu za Veliko Gradište, a došlo je oko 70 poljoprivrednika sa svojim traktorima. Za danas nije planirana blokada saobraćaja, a šta ćemo dalje preduzimati zavisi od razvoja situacije“, naveo je Milan Marković, potpredsednik ovog udruženja.

On navodi da će danas biti na ovoj lokaciji i da će u toku dana biti donete odluke o daljim koracima.

FOTO: M.Marković

Kako je juče Boom93 pisao, ovo udruženje za sada nije dobilo poziv Ministarstva poljoprivrede da se u Beogradu razgovara o poboljšanju položaja poljoprivrednika.

Podsetimo, udruženja poljoprivrednika juče su počela sa protestima u celoj Srbiji zbog lošeg položaja u kojem se nalaze, a Ministarstvo poljoprivrede pozvalo ih je na „otvorene i konstruktivne razgovore“.

Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara.

FOTO: M.Marković

Takođe zahtevaju i da premija za mleko bude 19 dinara po litru na osnovu dogovora iz maja, subvencija po kravi 40.000 dinara, subvencionisane kredite od jedan odsto koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita, kao i sistemsko uređenje zakonom o robnoj berzi.