Društvo

Od danas blokade saobraćaja i u Požarevcu

FOTO: M.Marković

FOTO: M.Marković

Poljoprivrednici Udruženja „Stig“ od danas će početi blokadu saobraćaja, potvrđeno je za Boom93 iz ovog udruženja.

Blokade će biti organizovane na magistralnom putu za Veliko Gradište, na lokaciji kod kafane „Kum“.

Podsetimo, poljoprivrednici okupljeni u Udruženje „Stig“ započeli su juče svoj protest na magistralnom putu za Veliko Gradište, a tokom jučerašnjeg dana nije bilo blokade saobraćaja.

„Danas počinjemo sa blokadama i za sada će na ovoj lokaciji biti dve blokade od po sat vremena. Prva blokada će biti od 12,30 do 13,30, nakon čega ćemo praviti pauzu od sat vremena, a nakon toga ide još jedna od 14,30 do 15, 30“, rekao je za Boom93 Milan Marković, potpredsednik ovog udruženja.

Za sada su u planu dve blokade, a naknadno će biti odlučeno da li će biti organizovana i treća.

Kako je dodao, oni na ovaj način pružaju podršku ostalim kolegama u Vojvodini a zahtevi poljoprivrednika su na stolu u Ministarstvu poljoprivrede.

„Zahtevi su na stolu, a Ministastvo samo treba da ih pročita i ispuni“, zaključio je Marković.

Poljoprivrednici su tokom jučerašnjeg dana bili na ovoj lokaciji izražavajući svoje nezadovoljstvo.

Udruženja poljoprivrednika juče su počela sa protestima u celoj Srbiji zbog lošeg položaja u kojem se nalaze, a Ministarstvo poljoprivrede pozvalo ih je na „otvorene i konstruktivne razgovore“.

Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara.

Takođe zahtevaju i da premija za mleko bude 19 dinara po litru na osnovu dogovora iz maja, subvencija po kravi 40.000 dinara, subvencionisane kredite od jedan odsto koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita, kao i sistemsko uređenje zakonom o robnoj berzi.