BBC News

Ptica veka: Puteketeke pobedila u anketi na Novom Zelandu posle kampanje američkog voditelja Džona Olivera

Leanne Buchan Australijski ćubasti gnjurac, lokalno puteketeke, poneo je titulu novozelandske „Ptice veka“ posle kontroverzne intervencije u anketi američkog TV voditelja Džona Olivera. On je izazvao globalnu pomamu „alarmantno agresivnom“ kampanjom za ovu vrstu ptice. Procenjuje se da je manje od 3.000 jedinki ostalo u prirodi. Konkurs za „Pticu godine“ traje skoro dve decenije, ali […]

Two pūteketeke birds

Leanne Buchan

Australijski ćubasti gnjurac, lokalno puteketeke, poneo je titulu novozelandske „Ptice veka“ posle kontroverzne intervencije u anketi američkog TV voditelja Džona Olivera.

On je izazvao globalnu pomamu „alarmantno agresivnom“ kampanjom za ovu vrstu ptice.

Procenjuje se da je manje od 3.000 jedinki ostalo u prirodi.

Konkurs za „Pticu godine“ traje skoro dve decenije, ali je ovogodišnja anketa privukla rekordan broj glasova.

Više od 350.000 listića slilo se iz skoro 200 zemalja, što je srušilo sistem verifikacije glasanja i odložilo rezultate za dva dana.

„Čestitam menadžeru kampanje Džonu Oliveru i svima onima koji su dali podršku puteketekeu“, napisao je Kristofer Lukson, premijer Novog Zelanda, na društvenoj mreži Iks.

Puteketeke je počelo takmičenje kao „autsajder“, prema rečima Nikole Toki iz „Šuma i ptica“ (Forest and Bird), organizacije za očuvanje životne sredine koja vodi nadmetanje.

„Ali je katapultiran na prvo mesto zahvaljujući jedinstvenom izgledu, divnom roditeljskom pristupu i sklonosti ka povraćanju“, rekla je ona.

Upravo su te osobine osvojile voditelja HBO emisije Pregled protekle nedelje sa Džonom Oliverom (Last Week Tonight).

„One su čudne ptice koje povraćaju sa šarenim frizurama. Šta ima tu da se ovde ne voli?“, rekao je Oliver u njegovoj emisiji prošle nedelje, kada je pokretao kampanju za ove jezerske ptice.

Oliver, koji ima britansko i američko državljanstvo, kasnije se pojavio u emisiji kolege komičara Džimija Felona odeven u džinovski, pernati kostim puteketekea.

Komičar je postavio bilborde u raznim zemljama, poput Novog Zelanda, Japana, Francuske i Velike Britanije, nazvavši pticu „Gospodar krila“ aludirajući na filmsku trilogiju „Gospodar prstenova koja jee snimana na Novom Zelandu.

„To je demokratija – mešanje Amerike u strane izbore“, rekao je Oliver.

Ali njegova kampanja je podigla prašinu u nekim krugovima, uz zajednički napor mnogih na Novom Zelandu da osujete ono što su smatrali „američkom mešanjem“ u izbor ptica.

John Oliver pulling a funny face while waving

Getty Images
Džon Oliver

Pristalice kakariki karake, vrste malog zelenog papagaja, postavile su bilborde sa natpisima: „Dragi Džone, ne remeti hijerarhijski red“.

Drugi su molili ljude da glasaju za kivi, koji je Oliver uporedio sa „pacovom koji nosi čačkalicu“.

Konkurs je bio tolikog intenziteta da su neki nameravali da počine prevaru.

Jedan pristalica istočnog žutouvog pingvina, koga je Oliver odbacio kao „hipsterskog pingvina“, glasao je 40.000 puta za ovu pticu.

Još jedna osoba iz Pensilvanije u Sjedinjenim Američkim Državama, dala je 3.403 glasa, sa jednim na svake tri sekunde.

Niti jedan od ova dva primera nisu ušli u konačni zbir.

Kada su glasački listići prebrojani, australijski ćubasti gnjurac – puteketeke, osvojio je više od 290.000 glasova.

Na drugom mestu, sa 22 puta manje glasova, samo 12.904, bio je kivi.

U prvih pet bili su vrsta papagaja – kea i kakapo i fantejl.

Ovo nije prvi put da takmičenje prate kontroverze.

Prošle godine je došlo do negodovanja kada je kakapo, najdeblji papagaj na svet, zabranjeno da se takmiči jer je to bila jedina ptica koja je pobedila dva puta ranije.

To se dogodilo posle šokantne pobede slepog miša za „Pticu godine“ 2021.

Ipak, ovogodišnje kontroverze su bile bez presedana, na šta je Toki rekla da takmičenje bilo vredno truda jer je skrenuo globalnu pažnju na nevolje ptica u zemlji.

„Više od 80 odsto naših ptica nalazi se na listi ugroženih vrsta… Svet nas posmatra i kako brinemo o njima“.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk