Kultura

Pozorište „Kreativni haos“ iz Smedereva otvara 16. Smotru dramskih amatera „Živka Matić”

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Od 24. do 29. novembra u Centru za kulturu Požarevac održaće se 16. Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić”.

Selektor ovogodišnjeg festivala je Radiša Dragojević, koji je od ukupno sedam pogledanih predstava izabrao pet koje će biti u takmičarskoj konkurenciji.

Festival će 24. novembra otvoriti Pozorište „Kreativni haos“ Centra za kulturu Smederevo predstavom „Iza kulisa“ u režiji Nevene Rakočević.

Druge festivalske večeri, 25. novembra, nastupiće Pozorište „Branislav Nušić“ Centra za kulturu Malo Crniće sa predstavom „Iza božjih leđa“ u režiji Dejana Cicmilovića, koja je rađena po drami Branislava Nušića. Na ovogodišnjem FEDRAS-u ova predstava zauzela je treće mesto.

Treće večeri, 26. novembra, pozorište Centra za kulturu „Dragan Kecman“ iz Kučeva izvešće „Klopku za bespomoćnog čoveka“ u režiji Ivana Dragojlovića.

Pozorište „Kastelum“ iz Kostolca 27. novembra izvešće predstavu „Bila je to ševa“ u režiji Fuada Tabučića.

Poslednja predstava u takmičarskoj konkurenciji je „Ruženje naroda“ u režiji Miroljuba Ivanovića i Ivana Radivojevića, koja je rađena prema delu Slobodana Selenića. Predstavu će izvesti Teatar „Resava“ Centra za kulturu „Sveti Stefan despot srpski“ iz Despotovca.

U čast pobednika, 29. novembra, na zatvaranju festivala biće izvedena predstava „Kovači“ pozorišta iz Stare Pazove.

Foto: Boom93

„Imao sam zahvalan, ali i otežan zadatak. Zahvalan jer sam video sve predstave koje su produkcija amaterskih pozorišta s ovog područja, ali otežan iz razloga što je ponuda bila vrlo skromna kad se radi o broju predstava“, rekao je Dragojević na konferenciji za medije.

Broj predstava bio je skroman zbog toga što pojedina pozorišta sa teritorije Pomoravlja i Podunavlja u ovoj godini nisu imala premijere predstava. Kako je rekao Dragojević, u dogovoru sa organizatorom, selekcija je ove godine proširena i na pozorišta iz Resave.

Osim predstava iz Despotovca i Kučeva, ostale predstave potpisuju profesionalni reditelji.

„Prilikom gledanja predstava sugerisao sam i pozorištu iz Despotovca i iz Kučeva da bi bilo dobro da u narednim godinama angažuju profesionalce kada se radi o režiji i scenografiji, što bi sve te predstave podiglo na viši nivo, s obzirom na to da sva pozorišta u našem okruženju imaju kvalitetne i vrlo talentovane glumce“, istakao je Dragojević.

Direktorka Centra za kulturu Galina Perić navela je kako nagrade na festivalu očekuju najbolju glumicu, najboljeg glumca i najbolju predstavu.

Žiri će činiti tri člana. Stručni član žirija je Aleksandar Volić, reditelj iz Beograda. Ostali članovi treba da potvrde svoje prisustvo i njihova imena biće naknadno poznata.

„Predstava koja će biti proglašena kao najbolja biće izvedena pred požarevačkom publikom u čast pobednika na festivalu Susreti varoških pozorišta Srbije „Milivojev štap i šešir“ naredne godine“, navela je Perić.

Predstave počinju u 20 časova. Karte se mogu kupiti na Biletarnici Centra za kulturu Požarevac po ceni od 300 dinara.

U okviru Smotre imaćemo za najmlađu publiku Art teatar iz Beograda u subotu, 25. novembra, izvešće predstavu „Zlatokosa“.

Na Starom groblju 24. novembra u 12 časova na Starom groblju biće položeno cveće na grob Živke Matić.

Pre Smotre u Centru za kulturu Požarevac publiku očekuju još dva programa.

Kako je najavio Bojan Gačević, glavni urednik Centra za kulturu, publika će 17. decembra od 20 časova moći da pogleda balet „Žizela“ Narodnog pozorišta, a 19. novembra, takođe od 20 časova koncert će održati umetnica Amira Medunjanin.

Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić” organizuje se u čast proslavljene srpske glumice, za čiju karijeru su bile značajne radijske i televizijske uloge. Njenoj slavi posebno su doprinele uloge u serijama „Građani sela Luga” i „Ljubav na seoski način”. Smotra je prvi put organizovana 2008, godine, na desetogodišnjicu smrti ove glumice.