Politika

U toku tehnički dijalog Beograda i Prištine u Briselu

Boom93/M.Veljković

Boom93/M.Veljković

Tehnički dijalog Beograda i Prištine počeo je oko 9.40 u Briselu bilateralnim sastankom glavnog pregovarača Beorgada Petra Petkovića i Specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Predviđeno je da taj sastanak traje oko sat i po, nakon čega će sa Lajčakom razgovarati i glavni pregovarač Prištine - Besnik Bislimi. Nakon toga planiran je i trilateralni sastanak.

Beograd je, kako je najavljeno, u Brisel doveo do sada najveći tim od 18 stručnjaka za oblasti o kojima se pregovara, pre svega o Zajednici/Udruženju opština sa srpskom većinom, nestalima i energetici.

Miroslav Lajčak je prethodnih dana posetio Beograd i Prištinu gde je pokušao da približi stavove dve strane, pre svega kada su u pitanju usaglašavanje predloga EU za smirivanje situacije i nacrt Statuta Zajednice/ Udruženja opština sa srpskom većinom.

Ovo je prvi susret glavnih pregovarača nakon oružanih incidenata u selu Banjska 24. septembra, ali i nakon što je Aljbin Kurti „prihvatio predlog EU“ i tražio da ga obe strane potpišu, zajedno sa dva do sada nepotpisana dokumenta – Briselskim sporazumom i Ohridskim aneksom, što je Aleksandar Vučić odbio, navodeći da je dokument koji im je ponuđen na razmatranje „dobra osnova za dalje razgovore“.

Smirivanje situacije na terenu i uređenje odnosa Beograd i Prištine uslov su za napredovanje na putu ka EU za obe strane. Iz Brisela su jasno poručili da, u suprotnom, integracije u Evropsku uniju ne može biti.