Kultura

Gala art atelje: Deca stvaraju umetnost (VIDEO)

Dečje likovno stvaralaštvo ima važnu ulogu u razvoju dece, jer im omogućava da prošire svoju kreativnost, maštovitost, motoričke veštine i izražavaju svoje emocije i ideje putem vizualnog jezika. Kroz crtanje, bojenje i oblikovanje, deca unapređuju svoje fine motoričke veštine. Stvaranje umetničkih dela može povećati samopouzdanje kod dece, kroz likovno stvaralaštvo deca izražavaju svoje emocije koje možda nisu u mogućnosti verbalno izraziti.

Bitno je da vole to što rade i bitno je da su srećni kad su ovde”, kaže Sanja Berišić iz Gala art ateljea u Požarevcu koja svake subote od 10 do 12h radi sa decom i uči ih crtanju i slikanju.

Oni nisu došli ovde da se igraju, nisu došli ovde da imaju neko drugo slobodno vreme sem crtanja. Mi imamo temu koju moramo da radimo i tu temu koju razvijamo." Deca koja dolaze subotom su jako talentovana navodi Berišić. Rade na projektima.

“Sad smo radili projekte za vino Prokupac, radili smo plakat koji će objaviti u časopisu “Vino i fino”, a komentarisaće ih vinski stručnjaci. Imamo baš interesantne teme koje su čak i za odrasle neki izazov. Postoji mnogo stvari u crtanju i slikanju koje neko odmah shvati, kod nekog lako ide, a nekom treba više vremena da bi to savladao. S jedne strane ovo je i individualni i grupni rad."

Slikanje zahteva koncentraciju i strpljenje. Deca moraju pažljivo razmišljati o tome kako će stvarati svoje slike i provoditi vreme radeći na detaljima.

Nešto što se primećuje na pravom času i uči i što mora da se razvija do perfekcionizma je odnos veličina i korišćenje olovke u smislu nepritiskanja, te korišćenje linija različitih inteziteta i nijansi, jer ustvari samo sa olovkom može da se postigne odličan, ističe Sanja. To je prva stavka oko koje se u početku malo borimo, ali kad to savladamo idemo dalje na boje, mešanje, razvijanje nijansi. Krenuli smo na početku godine sa nijansama osnovnih boja. 

Likovne radionice omogućavaju deci da rade u grupi, što podstiče socijalne veštine kao što su saradnja, komunikacija i deljenje. Da li se na dva sata u ateljeu zaboravi na telefon?

Uzmem im telefon, snalazimo se. U suštini je sve više toga, zavisnost od telefona i kod odraslih. Trudim se da se na času usredsredimo na papir i boje. Dva sata je odlično da se ne gleda u ekran. Ne mogu da kažem da je idealno, da ih nikad ne vidim sa telefonom. 

Časovi crtanja deci pružaju bogato iskustvo koje podržava njihov razvoj na mnoge načine, kako kreativno, tako i kognitivno i emocionalno. Omogućavaju deci da se izraze, razvijaju veštine i stvaraju trajne uspomene. Deca imaju priliku da samostalno biraju boje, materijale i teme za svoja umetnička dela. Ovo ih uči o procesu donošenja odluka i odgovornosti za svoje izbore.

"Šest godina je rada školice, prešli smo razne teme. U početku smo naučlili dosta slikara. Tema nam je mesec dana bila Salvador Dali, pa onda Van Gogh, Gustav Klimt. Radimo i Milenu Pavlović Barili. Nju baš radimo, jer je naša slikarka, blizu nam je i njena kuća. Tako da s jedne strane bavili smo se umetnicima i reprodukcijom njihovih radova na više načina i kroz crtež i kroz akvarel i kroz slikanje. Bavimo se i slobodnim temama, ali tada imaju zadatak da je odrade u nijansama. Imali su zadatak da samo olovkom rade nijasniranje. Firma koja se bavi proizvodnjom likovnog materijala organizovala je humanitarnu prodajnu izložbu umetničkih radova domaćih umetnika za „decu leptire“ u Srbiji.  Mi smo tu učestvovali."

Rad na umetničkim delima zahteva pažljivost i strpljenje. Deca uče kako da se koncentrišu na zadatke i kako da se nose sa izazovima koji se javljaju tokom procesa stvaranja.

"Radili smo i avatare pošto se na Viberu pojavili avatar. Crtali su avatare. Deca su jako kreativna i jako spremna da prihvate i promene, ali i nove ideje. Kad vidim da im je nešto preteško ili kad nešto zahteva dosta vremena, tu stanem i vratim se na nešto što bi njih više interesovalo."

Aktivno bavljenje crtanjem može podsticati interesovanje dece za umetnost i kulturu. Posete muzejima, izložbama i upoznavanje sa različitim stilovima i tehnikama mogu obogatiti njihovo razumevanje umetnosti.

"Učim ih da crtaju, da slikaju, učim ih da se bave time i da se time inspirišu i kod kuće. Samim tim mi je divno kad mi roditelji pokažu da nešto rade i kod kuće." 

Likovne aktivnosti, između ostalog, pomažu deci da razviju sposobnost posmatranja i analiziranja okoline, uče kroz igru dok stvaraju umetnička dela, što može doprineti njihovom obrazovnom procesu. Čak i ako dete ima prirodni talenat za slikanje, praksa i vežbanje su ključni faktori za razvoj tih veština. Slikanje može biti divan način za izražavanje i rast kreativnosti kod dece, bez obzira na to da li imaju prirodan talenat ili ne.

"Sredom od 18h je grupica za mlađu decu i decu koja su prvi i drugi razred, a koja će prilagodjavanjem, nadamo se, doći u stariju grupu. S jedne strane desi se da dete dodje jedanput kaže da mu je lepo i više ne dođe, što je ok. S druge strane vidim i ja na kom je to dete nivou. Sa svakim detetom individualno pristupam. Svi rade slične i iste teme, ali i individualno mora da se radi na određen način." 

Podržati kreativnost kod dece i dati prostora za izražavanje kroz crtanje može im pomoći da razviju veštine i samopouzdanje, kao i da se izraze na jedinstven način.

"Mene zovu Sanja. Nisam im ni učiteljica, ni vaspitačica mada me tako neko i zovu. Većina me zove po imenu. Nisam slikarka, time se bavim pored svog redovnog posla. Ja sam grafički dizajner. Pored ovoga, radim majice koje su moje lične ilustracije i onda sam sa njima radila i na tome da su čak i oni pravili svoje ilustracije. Biće uskoro biti izložba njihovih ilustracija na štampanim majicama, šoljama, cegerima. To je interesatna stvar vezana za nas i za to što samostalno radim."

Sanja Berišić ima značajan uticaj na decu i mlade i pomaže im da razviju svoju kreativnost, veštine i strast prema umetnosti. Tokom časova slikanja i crtanja decu uči osnovama, različitim tehnikama i stilovima i imaju priliku da stvaraju svoja umetnička dela uz njenu podršku i uputstva. Ovo može proširiti njihovo razumevanje umetnosti i podstaknuti ih da razmišljaju kritički o umetničkim delima. Takođe, organizovanjem izložbi dečijih radova, omogućava im da podele svoju kreativnost sa širom zajednicom i steknu samopouzdanje u svoje veštine.

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.