Društvo

Samo pet odsto dece u Srbiji je zaštićeno od HPV infekcije

Pixabay ilustracija vakcina / vakcinacija

Pixabay ilustracija vakcina / vakcinacija

U Srbiji je vakcinisano samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv Humanog papiloma virusa, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice.

Povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice, Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“, dodelilo je 20 plaketa institucijama koje su najviše doprinele u podizanju svesti o ovoj bolesti, kao i obuhvatu imunizacije protiv HPV u Srbiji, piše N1.

Međutim, od 158 domova zdravlja, koliko ih ima u Srbiji, samo sedam domova zdravlja (Čačak, Kraljevo, Niš, Šabac, Novi Sad, Novi Beograd i Čukarica) dobilo je svojevrsnu potvrdu uspešnog rada, prilikom koga su upoznavali javnost o opasnostima od HPV, benefitima vakcinacije i osnaživali proces imunizacije dece školskog uzrasta.

Srbija je od juna 2022. godine, obezbedila vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije školske dece. U tom periodu dato je skoro 60.000 doza vakcina i zaštićeno nešto više od 30.000 dečaka i devojčica uzrasta od devet do 19 godina.

„Najuspešniji domovi zdravlja su danas nagrađeni priznanjem udruženja, ali mi imamo i manje uspešne domove zdravlja i institucije gde je procenat vakcinisane i zaštićene dece, vrlo simboličan. Tamo gde se lekari pedijatri trude da roditeljima objasne korist od vakcinacije, tu je i veći obuhvat zaštićene dece. To samo ukazuje da ćemo u budućnosti morati više da radimo na povećanju svesti, kako kod opšte tako i kod stručne javnosti i podizanju obuhvata vakcinacije u sredinama, odnosno domovima zdravlja gde je obuhvat mali. Iz tog razloga mi ćemo, kao udruženje, aktivnije raditi na ovom polju, jer iako je Srbija obezbedila preventivnu vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces imunizacije devojčica i dečaka, stiče se utisak da veliki broj roditelja i dece i dalje nije upoznat o mogućnosti dobijanja vakcine i zaštite od HPV“, kaže Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”

Glavni uzročnik raka grlića materice je Humani Papiloma Virus (HPV). Karcinom grlića materice je u ranim stadijumima obično asimptomatski, a od pojave početnih lezija pa do ispoljavanja simptoma kancera, može da prođe čak i 20 godina.

Međutim i pored toga što protiv ovog oboljenja postoji dvojaki način prevencije, imunizacija i redovni ginekološki pregledi, Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice od kojeg godišnje gotovo

1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi bitku sa ovom bolešću.

Dr Jelena Janković, pomoćnica ministra zdravlja kaže da je ta institucija partner u svim aktivnostima, pre svega jer je Ministarstvo zdravlja potpisalo sporazum sa Udruženjem „Progovori“

„Zadovoljni smo obuhvatom imunicazije, ali on mora da bude mnogo veći. U narednom periodu radićemo na podizanju svesti među roditeljima, ali i čitave populacije o značaju prevencije. Vakcinacija protiv HP virusa je jedino oboljenje koje se može prevenirati vakcinom. Radićemo i na edukaciji lekara kako bi i oni zajedno sa nama učestvovali u promociji i prevenciji od HPV i mislim da će rezultati biti vidljiv kroz godinu dana. Ono što nam je, takođe, plan da uspostavimo i određeni registar koji će pratiti broj vakcinisane dece, tako da je i to jedan izazov za Ministarstvo zdravlja“, rekla je dr Janković.

Dom zdravlja Kraljevo, jedan je od sedam domova zdravlja koje je dobilo priznanje Udruženja „Progovori“ zbog osnaživanja procesa imunizacije.

„Mi smo počeli vakcinaciju 17. juna 2022. i zaključno sa oktobrom aplikovali smo 1.017 doza vakcina. Nismo zadovoljni sa ovim brojem i mislim da obuhvat treba da bude značajno veći. Nadamo se obaveznoj vakcinaciji protiv HPV , jer je naš lični utisak da onog momenta kada onabude obavezna, da će i obuhvat biti značajno veći. Dosta smo radili na afirmaciji vakcinacije,zato smo među domovima zdravlja koji su prvi počeli i zato i imamo zadovoljavajuće rezultate. Situacija u Kraljevu je takva da oni roditelji koji su odlučili da vakcinišu svoju decu, kompletno su ih i zaštitili. Takođe, imamo i značajan broj vakcinisanih dečaka, što je svakako dobro, jer znamo da su oni prenosioci HP virusa. Dom zdravlja u Kraljevu je napravio u svom softveru opciju svojevrsnog podsetnika za vakcinaciju. Naime, pedijatar kada otvori elektronski zdravstveni karton svog pacijenta, ima signalizaciju da li je dete vakcinisano protiv HPV ili nije.To nam jako olakšava posao, podseća svakog momenta da o tome pričamo, edukujemo i motivišemo pacijente“, objašnjava dr Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja Kraljevo.

Kakva je situacija u Požarevcu sa ovom vakcinacijom?

Prema podacima Doma zdravlja u Požarevcu, ovu vakcinu primilo je ukupno 531 dete uzrasta od 9 do 19 godina.

Prvom dozom vakcine protiv HPV-a, do sada, vakcinisano je 141 dete uzrasta od 9-14 godina, a drugom dozom njih 52. Kada je reč o deci uzrasta od 14-19 godina, ova vakcina se daje u tri doze. U toj životnoj dobi, prvu dozu je primilo 142 dece, drugu 126, dok je trećom dozom vakcinisano 70 dečaka i devojčica. Međutim, da bi se efekti vakcinacije odrazili na smanjenje stope oboljevanja od bolesti izazvnih HPV-om potrebno je da obuhvat imunizacije ciljne populacije bude veći.

Iz požarevačkog Doma zdravlja napominju da je više devojčica nego dečaka primilo vakcinu.

„Što se tiče ovih podataka mi smo na nivou Srbije na trećem mestu. Iznad nas je Beogradski region i Čačak. S obzirom da nismo imali dovoljno lekara da su neki pedijatri bili na dužem bolovanju mi smo odličan rezultat ostvarili do sada“, navela je za Boom93 načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu školske dece, Suzana Mladenović.