Ekonomija

Đedović Handanović: Gasovod Srbija-Bugarska u probnom radu do kraja meseca

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je posle obilaska radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koji su u finalnoj fazi, izjavila da očekuje da će novi gasovod biti pušten u probni rad pre kraja meseca, saopštilo je Ministarstvo.

„Radovi teku očekivanom dinamikom i u finalnoj su fazi. Na gasno merno-regulacionoj stanici Niš 2 sada se već radi na detaljima, dok su Trupale, kao najveći objekat na ovom gasovodu, završene“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je navela da će sledeće nedelje Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obaviti kontrolu gasne interkonekcije, pregled radova, kako bi se ispunili svi uslove da gasovod uđe u probni rad pre kraja novembra, kao što je bilo i planirano.

Đedović Handanović je gasno-merno regulacione stanice Niš 2 i Trupale obišla sa načelnikom Uprave MUP za preventivnu zaštitu od požara Nenadom Jocićem, uz podsećanje i da su ispunjeni svi administrativni preduslovi za isporuke gasa iz Azerbejdžana.

„Potpisan je ugovor između Transportgasa i Bulgartransgasa o gasnoj interkonekciji. Time su ispunjeni ugovorni preduslovi sa svim uključenim stranama da interkonektor uđe u probni rad i da imamo još jedan izvor snabdevanja gasom u toku ove grejne sezone, ali i ubuduće, što je veoma važno za sigurnost snabdevanja naših građana i privrede“, kazala je Đedović Handanović.

Podsetila je da je ove nedelje potpisan i ugovor za isporuku gasa iz Azerbejdžana do 400 miliona kubnih metara godišnje do 2026, a nakon toga, od 2027. te količine mogu biti i do tri puta veće.