Društvo

„Nova generacija“: Pesma kojom se mladi Romi bore protiv diskriminacije (VIDEO)

Foto: YouTube printscreen/WeAreGRUBB

Foto: YouTube printscreen/WeAreGRUBB

Na Svetski dan deteta, koji se obeležava 20. novembra, GRUBB (Gipsy Roma Urban Balkan Beats) fondacija premijerno je objavila pesmu „Nova generacija“, kojom skreće pažnju na probleme sa kojima se suočavaju deca u romskim zajednicama.

Autori pesme su mladi Romi koji jedinstvenim zvukom spajaju urbane zvukove i tradicionalnu romsku muziku. Pesma je u potpunosti nastala na umetničkim radionicama GRUBB-a. 

Kako je rečeno iz GRUBB-a, želja im je da podsete javnost da je pravo na obrazovanje i nediskriminaciju jedno od osnovnih dečjih prava priznato Konvencijom o pravima deteta. Ovom pesmom obeležavaju Svetski dan deteta, želeći da skrenu pažnju na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

U pesmi mladi Romi progovaraju o diskriminaciji, siromaštvu, kao i o problemu dečjih brakova koji je prisutan u romskim zajednicama. Svojom pesmom oni kao nova generacija daju doprinos borbi za dečja prava i poručuju: „Srušićemo kliše!“.

Podsetimo, Boom 93 pisao je o dečjim brakovima u romskoj zajednici, i tada smo razgovarali sa članicama grupe „Pretty Loud“, Zlatom Ristić, Živkom Ferhatović i Dijanom Ferhatović. Ova grupa osnovana je 2006. godine kao projekat fondacije GRUBB. 

Pesma „Nova generacija“ i muzički video su produkcija GRUBB fondacije. Dostupni su na YouTube kanalu WeAreGRUBB.

GRUBB fondacija u svojim centrima u Beogradu i Nišu kroz edukative i umetničke programe podstiče redovno školovanje oko 500 dece mlađe od 18 godina, kako bi svako mogao da ostvari svoj puni potencijal i društvenu integraciju.

GRUBB-ov inovativni metod osvojio je prvu nagradu EU za integraciju Roma u Srbiji 2017. godine.

Svetski dan deteta

Svetski dan deteta obeležava se 20. novembra. To je datum kada je 1989. godine usvojena Konvencija o pravima deteta, najšire prihvaćeni pravni instrument za zaštitu ljudskih prava. Ovim dokumentom utvrđena su građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdravstvena i kulturna prava deteta.

Unicef (Dečiji fond Ujedinjenih nacija) igra ključnu ulogu u obeležavanju ovog dana, organizujući i podržavajući različite aktivnosti koje promovišu prava i blagostanje dece širom sveta.

Kako je nedavno saopšteno iz ove organizacije, svako deseto dete u Srbiji živi u siromaštvu. Iz Unicefa ističu da su posebno ranjive porodice s malom decom, deca iz romskih zajednica i ona koji žive na selu.

Anketno istraživanje o zloupotrebi dečjeg rada, koje je sproveo Republički zavod za statistiku, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR), pokazalo je da je oko 82.000 dece uzrasta od pet do 17 godina izloženo zloupotrebi dečjeg rada u Srbiji, što čini oko 10 odsto od ukupne populacije dece.

Zloupotrebi su najviše izložena starija deca u posmatranoj razmaku dobi, i značajno više pogađa dečake nego devojčice, više decu u neurbanim nego u gradskim sredinama, dok deca najviše rade u poljoprivredi i uslužnim delatnostima uključujući i rad u domaćinstvu, a manje u industriji, o čemu je pisao Glas Amerike u junu ove godine

Svetski dan deteta je prilika da se skrene pažnja na važnost zaštite i promocije prava deteta, podsticanja njihovog razvoja i osiguravanja bolje budućnosti za sve dece.

Foto: YouTube printscreen/WeAreGRUBB