Društvo

Zaštitnik građana: Dečja prava se moraju štititi uvek i svuda, ali da budu svesni da imaju i obaveze

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglasio je, povodom 20. novembra - Svetskog dana deteta, da deca moraju biti zaštićena od svake vrste nasilja i zlostavljanja i da se njihova prava moraju štiti uvek i svuda, ali da treba da budu osnažena da postanu svesna da pored prava imaju i određene obaveze.

„Svako dete ima pravo da se razvija i napreduje u svakom pogledu, kao i pravo da ga ni odrasli ni deca na tom putu ne ugrožavaju. Zbog toga decu treba osnaživati da budu tolerantna, solidarna i da imaju empatiju prema drugima, tačnije akcenat u radu sa decom treba da bude stavljen na vaspitanje gde važnu ulogu imaju roditelji i škola“, naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je, kako je navedeno u saopštenju iz njegovog kabineta, rekao da se deca u Srbiji, kao i njihovi vršnjaci širom sveta, svakodnevno susreću sa novim izazovima među kojima su najizraženiji digitalno, vršnjačko i nasilje u porodici.

„Nije dozvoljena zloupotreba dece u bilo koju svrhu. Kako je govorio Dostojevski, svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta i zato roditelji nikada ništa ne preduzimajte dok vas drži bes“, rekao je Pašalić.

Pašalić je naveo da se deca moraju zaštiti od svake vrste nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, ali i osnažiti da postanu svesna prava koja drugi imaju u društvu, da nauče da budu solidarna, tolerantna i senzibilisana za različitosti sa kojima se susreću, dodaje se u saopštenju.