Društvo

Poljoprivrednici danas u podne idu na sastanak s Brnabić

Na sastanku koji je održan u Staroj Pazovi obavljen je telefonski razgovor poljoprivrednika koji protestuju sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, a na kom je dogovoreno da poljoprivrednici odu na kod premijerke na sastanak danas uz 12 sati.

Tokom telefonskog razgovora sa premijerkom bilo je tenzija, a da bi se one smirile većina predstavnika poljoprivrednika se izjasnilo da ode na sastanak i to na poziv premijerke lično, rekli su poljoprivrednici za N1.

Kako su nam preneli, svakako nije u planu da se donose bile kakve odluke, nego da se vidi kako bi išao dalji tok pregovora.

Većina predstavnika učesnika protesta je tako odlučila, a predstavnike delegiraju samo četiri udruženja koja su pozvala na protest.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici udruženja koji su dali podršku protestu.

Podsećamo, nezadovoljni poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze što su, kako su istakli, dogovorili još u maju.

Osim toga, Ministarstvu poljoprivrede dostavili su listu zahteva za 2024. godinu, a to su: Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine; Premija za mleko 19 dinara po litri; Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti; Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa; Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu; Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara; Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju; Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu; Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.