Društvo

Ko sve i zašto štrajkuje u Srbiji: Nezadovoljstvo uslovima za život i rad, nepoštovanjem dogovora

FOTO: M. Veljković/Boom93/ Ilustracija

FOTO: M. Veljković/Boom93/ Ilustracija

Radnici u Pošti, poljoprivrednici i zaposleni u zdravstvu su trenutno najnezadovoljniji uslovima za život i rad, ali i nepoštovanjem ranijih postignutih dogovora.

Članovi poljoprivrednog Udruženja „Složni Pidikanci“ blokirali su jutros magistralni put Kovin-Bavanište-Pančevo. Poljoprivrednici su sa više od 50 traktora blokirali put, a propuštaju se samo vozila hitne pomoći i automobili u kojima se nalaze deca….

Ovakve informacije postale su svakodnevica poslednjih nedelja u Srbiji. Osim poljoprivrednika, u štrajku, najavi istog, protestu su još radnici Pošte, advokati, zdravstveni radnici, radnici u kulturi, privatni vrtići, školarci u Zaječaru…

Blokade u Novom Sadu i Pančevu
Nedelju dana traju blokade poljoprivrednika u Vojvodini. Glavni zahtev je ukidanje akciza za dizel, veće otkupne cene i subvencije, kao i lakši pristup finansijskim tržištima. Demonstranti kažu da traže ono što je dogovoreno proletos sa Ministarstvom poljoprivrede, dok ono tvrdi da je sve ispunjeno. Kada se pogleda dogovoreno u maju, vidi se da su su zahtevi poljoprivrednika isti sa dogovorenim. Poljoprivrednici najavljuju radikalizaciju protesta.

Mesec dana štrajka u Pošti
Štrajk zaposlenih u JP “Pošta” započeo je 24. oktobra.

Zaposleni u „Pošti“ su već duže vremena nezadovoljni primanjima, ali i sveukupnom statusu u ovom državnom preduzeću.

Radnici u proseku zarađuju 57.000 dinara što je daleko ispod prosečne zarade u Srbiji (91.780), ali i osetno manje od medijalne zarade (66.401), odnosno iznosa koji zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Oni traže povećanje plata za 30 odsto, a za sada im se nudi 10 odsto plus 10 u 2024. godini i jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

Istovremeno, Pošta je raspisala konkurs tražeći nove poštare, dostavljače, vozače i šalterske radnike gde se nudi početna plata od 60.000 dinara, što je oko 10.000 više od sume koje sada na tim poslovima zarađuju dugogodišnji radnici. Deo zaposlenih je suspendovan, deo je prihvatio ponudu Vlade, ali deo radnika ne odustaje, iako je izložen pretnjama.

Prema procenama, za dostojanstven život u Srbiji je potrebno oko 115.000 dinara. Ovaj iznos omogućava mesečno pokriće troškova hrane, stanovanja, odevanja, transporta, obrazovanja, zdravstva i odvajanje male količine novca sa strane za nepredviđene troškove ili štednju.

Advokati uz poštare
„Protestni odbor advokata“ najavio je da se pridružuju poštarima, koji su već u štrajku i uputili poziv advokatima na protesnu skupštinu Advokatske komore Beograda (AKB), prvu od 2021. godine kada je izglasana obustava rada. Protesna skupština počeće u subotu, 25. novembra, u 10 časova ispred Pravnog fakulteta u Beogradu.

Advokat Miroslav Živković pozvao je sve kolege da dođu na skupštinu ističući da je stanje u advokaturi, sudstvu i tužilaštvu neizdrživo. On je upozorio na sve probleme sa kojim se susreću „poput afera, netransparentnost rada sudova, kršenja osnovnih ljudskih prava i progona tužilaca koji hoće da misle slobodno i nezavisno“.

Više informacija pročitajte OVDE.