Društvo

Istraživanje o LGBTIQ+ zajednici: Ključni korak u identifikaciji stvarnih potreba

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

Na temelju inicijative LGBTIQ zajednice Srbije i angažmana beogradske NVO "Dugina Iskra", sprovedi se značajno istraživanje usmereno ka boljem razumevanju potreba i izazova LGBTIQ+ zajednice u Srbiji, navodi se u saopštenju Dugina Iskra.

 

Kako navode, ova anketa predstavlja ključni korak u identifikaciji stvarnih potreba zajednice i zagovaranju konkretnih rešenja kod državnih institucija, s ciljem unapređenja položaja LGBTIQ+ osoba u zemlji.

Istraživanje je deo sveobuhvatnog pristupa koji zajednica primenjuje kako bi ostvarila dublje razumevanje svojih članova, kao i kako bi podstakla društvo na aktivnu podršku inkluzivnosti i ravnopravnosti, ističe se.

Jedan od ključnih aspekata istraživanja bila je prikupljanje podataka koji će pomoći u identifikaciji specifičnih potreba i izazova s kojima se LGBTIQ+ osobe suočavaju u različitim segmentima života, navodi se.

Anketa je koncipirana tako da obuhvati širok spektar tema, uključujući ali ne ograničavajući se na oblasti obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja, pristupa pravdi i sigurnosti.

Kako navode, istraživački tim je posebnu pažnju posvetio pitanjima mentalnog zdravlja, socijalne podrške i iskustvima diskriminacije unutar LGBTIQ+ zajednice. Cilj je bio ne samo identifikacija problema već i pružanje temelja za kreiranje adekvatnih rešenja koja će podržati ove osobe u svim aspektima njihovog života.

„Kroz ovaj ključni korak ka unapređenju položaja, želim da se osnaže glasovi LGBTIQ+ osoba, da se pruži platforma za njihova iskustva, kao i zajedno sa zajednicom da se radi na ostvarivanju pozitivnih promena. Smatram da je ovo istraživanje neophodno kako bi se sagledale stvarne potrebe zajednice, a rezultati će služiti kao temelj za konkretna rešenja i politike koje će unaprediti živote LGBTIQ+ osoba“, istakla je Jelena Vasiljević iz organizacije Dugina Iskra.

Rezultati ovog istraživanja će služiti kao osnova za razvoj konkretnih preporuka i inicijativa koje će se zatim prezentovati relevantnim državnim institucijama, naglašava se.

Foto: Envato elements/ilustracija