Društvo

Istraživanje: Visina zarade najvažnija pri izboru posla

Pixabay/ilustracija

Pixabay/ilustracija

Radnicima je prilikom izbora posla najvažnija visina zarade, rezultati su velikog istraživanja o stanju na tržištu rada koje je sprovelo pet najvećih sajtova za zapošljavanje u regionu tokom Regionalnog sajma poslova, saopštio je danas Infostud.

Visina zarade postala je najvažniji faktor i to kod 66 odsto ispitanika.

Dobri međuljudski odnosi su i dalje veoma važni i nalaze se na drugom mestu. Na trećem mestu je mogućnost učenja i napredovanja, a radno vreme je na četvrtom mestu.

Sigurnost posla je istakao tek svaki peti ispitanik.

Ispitanike su pitali šta je po njihovom mišljenju najvažnije za dobijanje posla, odnosno čime mogu osvojiti potencijalnog poslodavca.

Najviše ispitanika, odnosno 31 odsto smatra da su to znanja i veštine, a potom i njihova motivacija i želja za zaposlenjem, što smatra 22 odsto ispitanika.

Prethodno radno iskustvo je istaklo 16 odsto ispitanika, a 10 odsto je navelo da su to dobri kontakti i poznanstva.

Sedam odsto ispitanika navelo je stranačku pripadnost kao presudni faktor za dobijanje posla.

Ispitanici iz Slovenije najveću prednost daju radnom iskustvu, dok je Makedoncima presudna motivacija i volja za zaposlenjem.

Kada je reč o priželjkivanoj zaradi, najveći broj ispitanika iz Srbije u proseku očekuje 1.000 evra, dok je prošle godine očekivanje bilo preko 100 evra manje i iznosilo je 860 evra.

Svaki peti ispitanik je dobio povišicu ove godine, dok je 11 odsto dobilo korekciju zarade usloveljenu inflacijom.

Sa druge strane čak polovina ispitanika nije dobila povišicu niti je očekuje, dok 16 odsto očekuje da će dobiti povišicu do kraja godine.

U poslednjih godinu dana posao je promenilo najmanje ljudi iz Srbije i to 38 odsto, Bosne i Hercegovine 34 odsto , dok se posao u ovom periodu najviše menjali Hrvati 44 odsto i Makedonci 43 odsto.

Strah od gubitka posla najprisutniji je među građanima Srbije i to 27 odsto, dok je najmanje prisutan među građanima Severne Makedonije i Slovenije i to svega 17 odsto.

U istraživanju je učestvovalo više od 6.600 ispitanika, od kojih je više od 2.500 bilo iz Srbije, a sproveli su ga Infostud, MojPosao.ba, MojPosao.net, Vrabutovanje.com.mk, i Deloglasnik.si.