Produkcija

Supermarket kulture: Specijal o Viminacijum festu (prvi deo)

U "Supermarketu kulture" možete pronaći teme iz kulture. Govorimo o predstavama, izložbama, predstavljamo knjige, filmove, festivale i manifestacije, najavljujemo i komentarišemo događaje iz kulture i umetnosti. U našem dobro snabdevenom marketu možete pronaći i neku kritiku, recenziju ili prikaz novih knjiga, ostvarenja iz sveta filma, pozorišta, likovne umetnosti, animacije i muzičke industrije.

Treće izdanje emisije "Supermarket kulture" posvećeno je pozorišnom festivalu "Viminacijum fest". Ove godine, u periodu od 19. do 25. juna 2023. godine, održan je peti po redu Viminacijum fest. Autor, selektor i umetnički direktor ovog festivala je Mihajlo Nestorović, direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu. Sa njim smo razgovarali o nastanku festivala, procesu selekcije, ali i mitovima i legendama. O važnosti mitova razgovarali smo i sa Tihomirom Stanićem. On je govorio i o svojoj monodrami “Na Drini ćuprija”, koju je izveo kao uvod u peti Viminacijum fest. Za najboljeg glumca festivala stručni žiri proglasio je Janez Škofa, koji je tumačio ulogu Franje Asiškog u predstavi "Frančišek". Za Boom 93 Škof je govorio o predstavi “Frančišek”, reakcijama publike na interakciju sa glumcima tokom predstave, o pripremama za predstavu i tome šta publika može izvući iz predstave kao poruku.

Stručni žiri petog Viminacijum festa činili su Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Katarina Radivojević, dramski umetnik, i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar. Sa Milošem Latinovićem razgovarali smo o odluci žirija o tome ko je pobednik petog Viminacijum festa kao i o značaju samog festivala.

Poslušajte treće izdanje emisije "Supermarket kulture" – Specijal o Viminacijum festu

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ova emisija, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.