Kultura

SEECult: Novi Pinokio oduševio požarevačku publiku

Foto: Plakat

Foto: Plakat

Ansambl Pozorišta “Milivoje Živanović” u Požarevcu 15. novembra premijerno je izveo predstavu “Pinokio” koju je, prema čuvenom romanu Karla Kolodija, dramatizovala i režirala Dragana Stojanović Danda, a njena verzija priče o drvenom lutku koji postaje čovek posle trnovitog puta odrastanja, izazvala je oduševljenje publike, posebno najmlađih, piše portal SEECult.

Rediteljka je postigla svojevrsnu magiju gradeći Pinokijev lik nemirnog i impulsivnog drvenog dečaka - šereta i mangupa - kroz prizmu kompleksnog odnosa sa očinskom figurom majstora Đepeta (Zoran Matijević) i majke (anđela-čuvara) u tumačenju Nataše Ilić, te kroz brojne i neočekivane avanture ali i rizične situacije u koje nestašni lutak konstantno upada - pažljivo osmišljene i režirane kako bi kod dece razvile zdravu dozu opreznosti i mudrosti. Upečatljive uloge ostvarili su i Dragan Nikolić, Saša Milosavljević, Danda Stojanović, Marija Joneker, Marko Nikolić i petnaestoro dece najrazličitijih uzrasta, naveo je u tekstu povodom premijere novinar Saša Stojanović.

Prema rečima Dragane Stojanović Dande, prva pomisao na Kolodijev roman, jedno od najpopularnijih dela za decu, jeste drveni lutak kome raste nos kad laže.

“Stavila sam u drugi plan tu asocijaciju, nos je ovde sekundarna pojava. To je celokupna priča o ljubavi oca prema sinu koji ga je voleo kao da mu je rođeno dete, i srećnom kraju - kada ovaj čuveni lutak postane pravi dečak. Međutim, cela ova priča ima dublje značenje nego što nam se na prvi pogled čini - ovo je jedna kompleksna priča o odrastanju i sazrevanju, o putu koji svako od nas mora da prođe kako bi mogao da razlikuje dobro i zlo”, navela je Dragana Stojanović Danda.

Ceo tekst pročitajte na LINKU