Društvo

Potrošačima u Srbiji je svaki petak crn: Akcije više za trgovce nego za potrošače

Foto/Black Friday Požarevac

Foto/Black Friday Požarevac

Još jedan "Crni petak" dešava se širom sveta, kada trgovci nude brojne popuste za potrošače, međutim, ovaj dan nije svuda isto prihvaćen.

Tako, kako smatraju sagovornici Danasa, "Crni petak" u Srbiji više služi kao akcija za trgovce, a potrošači uz svakodnevno pomno praćenje cena, mogu da "ulove" i po neki popust.

Ovaj dan u našoj zemlji postao je popularan tek pre deceniju, iako nikada nije zaživeo u pravom smislu kao u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Ipak, interesovanje potrošača u Srbiji postoji, posebno jer su svakodnevno "bombardovani" brojnim akcijskim ponudama sa ekrana, izloga i ostalog.
 
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović za Danas kaže je nama svaki petak "crni petak" ako nemamo šta da kupimo za onu količinu novca koju imamo u novčaniku.

"Ovaj 'Crni petak' je uvezen iz Amerike i postao je popularan, ali mi to već imamo ovde u vidu akcija koje se maltene svake nedelje dešavaju. Svakog vikenda neki trgovinski lanac proglašava akcije. A kolike su to zaista akcije najbolje pokazuje prelepljivanje cena koje smo imali prethodnih godina, zatim to da se dan ili dva pred 'Crni petak' podigne cena, pa se onda navodno spusti za taj dan. Obično stara cena traje samo jedan dan", objašnjava naš sagovornik.
 
On ukazuje i na slučaj da mnogi potrošači na rafu vide jednu cenu, a onda odu na kasu i tamo bude druga cena.
 
"Niža cena bude na rafovima, a na kasi bude skuplje. Pravo svakog potrošača je da onoliko koliko piše, da im toliko i naplate", naglašava Papović.
 
On se osvrće i na slučaj manipulacije akcijama.
 
"Imate akcije od 50 ili 70 odsto, a to uglavnom bude za jedan ili dva artikla i to nešto što je odavno već za rasprodaju ili su mali brojevi i slično", ukazuje sagovornik Danasa.
 
Trgovci kod nas, kako dodaje, prolaze odlično za "Crni petak".
 
"Snimljeno je ranije kod jednog trgovca gde je bila i stara i nova cena, a stara cena je bila niža od nove, a pisalo da je akcija. Samo nisu rekli da li je to akcija za potrošače ili za trgovce", navodi on.
Tako bi, kako objašnjava, mogao da se definiše i "Crni petak" kod nas, više kao akcija za trgovce nego za potrošače.
 
Predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović za Danas objašnjava da brojni primeri pokazuju da "Crni petak" u Srbiji služi više za manipulaciju trgovaca potrošačima.
 
"Кada se uporede cene koje većina trgovaca u Srbiji promoviše za 'Crni petak' sa cenama istih proizvoda u inostranstvu može da se vidi da su te cene ili više ili jednake kao regularne cene u inostranstvu", zaključuje sagovornik Danasa.