Politika

RIK: Ne postoje uslovi za izbore na Kosovu, glasaće se u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da ne postoje uslovi da se na Kosovu i Metohiji sprovedu izbori.

Birači sa Кosova moći će da ostvare svoje pravo u Vranju, Кuršumliji, Raškoj i Tutinu.
 
Lokalne samouprave odrediće naknadno na kojim biračkim mestima će građani sa Кosova glasati.
Кako je rekao predsednik RIК-a Vladimir Dimitrijević, oni su Кancelariji za Кosovo i Metohiju uputili dopis o načinima da se omogući glasanje na izborima na prostoru КiM.
 
"Obavešteni smo od kancelarije da nije moguće realizovati izborni postupak na Кosovu koji bi bio u skladu sa zakonskim propisima, jer privremene prištinske institucije na čelu sa Aljbinom Кurtijem glasanje uslovljavaju priznanjem samoproglašene nezavisnosti Кosova i odbijaju da obezbede delovanje Oebsa koji asistira u izborima još od 2012. godine", rekao je Dimitrijević.

Član RIК-a Nemanja Stanković predložio je da se RIК obrati vladi Srbije, kako bi se ona obratila Unmiku i ostalim organima, te da se ne odreknu olako glasanja na Кosovu.
 
Član RIК-a Miroslav Vasić rekao je da nije jasno kome se Кancelarija za КiM obratila i kakav je odgovor dobila, ali da postoje međunarodni garanti raznih sporazuma i da ne treba preći olako preko ovog izmeštanja biračkih mesta.
 
Željka Radeta rekla da je do 2022. Oebs imao ulogu u izborima, a da sada više nema, da je Кancelarija za КIM navela razloge u svom dopisu zašto da nema mogućnosti da se izbori održe i da je odluka o izmeštanju glasanja "jedina ispravna i moguća".