Kultura

Šta nas očekuje na 29. Festivalu autorskog filma

Od 24. novembra do 1. decembra u Beogradu se na više lokacija održava prestižna filmska manifestacija.

Bezmalo tri decenije Festival autorskog filma jedan je od najbitnijih događaja za zahtevnije ljubitelje sedme umetnosti, poštovaoce osobenih stilova, posebne estetike. Uglavnom daleko od mejnstrim ili hit ponude u bioskopima, ova manifestacija otkriva povremeno istinske bisere sedme umetnosti, autore drugačijih i inventivnih poetika i preferenci.


Film otvaranja je ove godine delo "Lost Country"; Vladimira Perišića, koje je svetsku premijeru imalo na Kanskom festivalu.
Listu velikih aduta ovogodišnjeg festivala predvodi delo "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa, koje dolazi sa oreolom pobednika Venecijanskog festivala. Trojica renomiranih veterana svetskog filma, zgusnutog i izvanrednog opusa, Vim Venders, Marko Belokio i Ken Louč takođe se predstavljaju novim delima. Vendersovo ostvarenje zove se "Savršeni dani", a priča je smeštena u Tokiju. Louč, majstor socijlnih studija levičarske provenijencije, donosi nam u filmu "Stari hrast" priču o poslednjem pabu u jednom selu na severoistoku Engleske. Reditelj nekih od najboljih evropskih političkih drama i trilera, Italijan Marko Belokio, zastupljen je filmom "Otet".


Iz regiona predstaviće nam se autorka iz BiH, Una Gunjak sa angažovanim filmom "Ekskurzija".


Nagradu za životno delo dobiće Boro Drašković, a detalj iz njegovog filma "Horoskop" poslužio je umetnici Dragani Krtinić kao inspiracija da napravi poster i pobrine se za vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala.


Predstavnik rumunske kinematografije, jedne od najboljih u svetu, je Radu Žude koji ima novi film "Ne očekujte previše od kraja sveta". Iz ruske kinematografije dolazi hvaljeno ostvarenje "Hir" Ilje Povolockog.


Tu su i filmovi "Ljudski nagon" Eduarda Vilijamsa, "Univerzalna teorija" Tima Kregera, "Kraljevstvo životinja" koji potpisuje Toma Kaje, "Daaaaaali!" Kentena Dipjea i dr.


Festival autorskog filma projekcijom restaurisane kopije (4K rezolucija) ostvarenja "Nostalgija" Andreja Tarkovskog obeležava 4 decenije od premijere, a mi ćemo se do kraja festivala jednim posebnim tekstom i na našem portalu osvrnuti na vrednosti ovog dela velikog filmskog maga.