Društvo

Promena klime utiče na srčane bolesnike

Boom93/N.Stojićević
Opšta bolnica Požarevac

Boom93/N.Stojićević Opšta bolnica Požarevac

Promena vremena i klime dovela je do većeg broja srčanih bolesnika koji se javljaju Urgentnom centru. Prof. dr Predrag Marković objašnjava da je naše telo telo u simbiozi s prirodom i prilagođava se promenama, koje su u ovim danima nagle – od 2 stepena ujutru do 18 tokom dana. To loše utiče na krvne sudove i krvni pritisak.

Doktor koji je 30 godina proveo u Urgentnom centru za N1 objašnjava da postoji dinamika krvnih sudova – oni se grče i šire. To prilagođavanje spoljašnjim uslovima je dobro, ali može biti i loše po organizam jer može doći do angine prektoris, odnosno loše ishrane srca ili do srčanog udara, kada dođe do zapušenja nekog krvnog suda.

Kod pacijenata s hipertenzijom, odnosno povišenim krvnim pritiskom, širenje i grčenje krvnih sudova dovodi do promena u pritisku.

Pacijenti se najčešće žale na glavobolju, koju opisuju na različite načine – kao da imaju obruč oko glave ili kao da imaju kapu na glavi. Kada se takvi simptomi jave obavezno je izmeriti krvni pritisak.

„Oni koji se leče znaju da promene malo terapiju i da se jave svom lekaru, a oni kojima se prvi put dešava treba obavezno da se jave lekaru“, napominje prof. dr Marković.

On savetuje da kada su takvi dani da u roku od nekoliko sati dolazi do velikih oscilacija u temperaturi ili vlažnosti vazduha i vazdušnom pritisku treba da sedimo u svojoj mikroklimi. To znači u prostoriji u kojoj se temperatura ne menja.

„Problem je u tome što imamo samo dva godišnja doba. A u prelaznom periodu imamo nagle promene temperature i vlažnosti i to se menja iz sata u sat“, napominje prof. dr Marković.