Moj grad

Mladi umovi - veliki kreativci (VIDEO)

Foto: Anica Radosavljević

Foto: Anica Radosavljević

U radnoj i prijatnoj atmosferi, u Karađorđevoj 29, dočekala me je Biljana Mihajloski, osnivač kreativne radionice za decu "Creative mind". Baš danas obrađuju važnu temu - viziranje. Uz voćne užine i sa mrljama od ugljenih štapića na nosićima, posvećeno stvaraju. Nijedno dete nije držalo mobilni telefon u ruci, a bili su zaneseni umetničkim radom.

Biljana kaže da su pojedini roditelji i deca skeptični kad vide dečije radove na Instagramu, te zbog njihovog kvaliteta sumnjaju da su ih deca napravila. Zapravo, iza svega stoje njihov dugogodišnji rad, trud i posvećenost. Talenat, kako kaže, nije tema do njihove sedme godine. Radionica ima dve grupe, jedna za uzrast od 4-6 godina, koja se bavi kreativnim grafo-motoričkim vežbama, koje obuhvataju ključne stavke vezane za dečiji razvoj, kako leve, tako i desne hemisfere mozga, razvijanjem motorike svih deset prstića. Druga grupa obuhvata program studijskog crtanja i slikanja, kao i vajanja, za decu od 7-18 godina. Plan i program su, kaže Biljana, isti za svu decu, ali se pristup adaptira njihovom uzrastu.

Tu su i sada već tradicionalne izložbe u Centru za kulturu, gde su, kako kaže direktor CZK-a: "Oborili posetu". Posetioci su imali prilike da vide radove uživo, kao i decu koja stoje iza njih. Organizuju i kampove, kako letnje, tako i zimske, gde imaju prilike da borave i slikaju u prirodi i pozivaju sve koji žele da im se pridruže.

Dušan (14) ponosno je držao svoje vajarsko delo "Pomorandžu". Kaže da mu je to jedna od omiljenih tehnika, kao i da je ovde stekao prijatelje. Mija (9) kaže da je ovde jer od malena ima talenat za crtanje i voli da crta. Anđela (10) ističe da su naučili da viziraju i radili su razne tehnike poput akvarela. Sofija (10) rekla je da nije znala da piše, pa je pisala u slikama, a Lena (11) da je ovde naučila da crta lepo. Lazar (5) kaže da nije znao ovako lepo da crta, pa je došao na ideju da ga mama i tata upišu u školu crtanja.

Bilo je i onih stidljivijih koji nisu bili voljni da proćaskaju, ali se na licu videla ljubav prema umetnosti i onome što rade.

Prilog pripremila Anica Radosavljević, dopisnica Boom93 iz Smedereva