Društvo

Buran dan pred nama: Upaljeni meteoalarmi – kiša, jaka košava, sneg, ledena kiša…

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Buran dan je pred nama u pogledu vremena. Danas će biti oblačno i vetrovito uz kišu, susnežicu, sneg, ali i ledenu kišu. Najveća šansa za ledenu kišu je na istoku zemlje, a ima uslova i za sitan grad.

Sve to će pratiti jaka košava, koja će povremeno imati olujne ili orkanske udare vetra. Zbog ledene kiše i vetra, za danas je izdat žuti i narandžasti meteoalarm.

Promenu vremena nam je doneo ciklon koji se iz centralne Evrope spustio do Balkana i doneo talas vlažnog vazduha. U nastavku dana će se padavine postajati intenzivnije. Kiša se lokalno može lediti pri tlu, pa se poseban oprez savetuje u saobraćuju. U višim planinskim krajevima danas očekujemo mešovite padavine (kiša, susnežica i sneg).

Duvaće umren do pojačan jugoistočni vetar, koji će u košavskom području imati jake do olujne udare. U Banatu i Pomoravlju mogući udari do 100km/h, u Beogradu, preko 50km/h. Temperatura će danas biti tek u blagom porastu u odnosu na jutarnje vrednosti, pa će tako maksimalan biti od 6 do 10 stepeni.

U sredu će nam jak severni vetar doneti zahlađenje. U jutarnjim satima će biti uslova susnežicu i u nižim i u višim predelima, ali tokom dana sledi razvedravanje. U četvrtak će biti suvo, a očekuje nas i nagli rast temperature, pa će tako prvi decembarski dan biti najtopliji dan ove nedelje. U petak će dauvti jak južni vetar, temperatura će biti do 20 stepeni, na planinama do 10, to će uticati na naglo topljenje snega.

U subotu stiže novo naoblačenje i padavine u vidu kiše (to će dodatno uticati na topljenje snega u planinskim predelima).