Društvo

Novi mamograf u Požarevcu do kraja nedelje

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Novi mamograf koji je Ministarstvo zdravlja nabavilo za Dom zdravlja u Požarevcu biće isporučen ovog zdravstvenoj ustanovi do kraja nedelje, potvrdio je za Boom93 direktor Dejan Milenković.

"Puštanje u rad novog mamografa zavisiće od Direktorata i tehničkih detalja koji moraju da se ispune pre nego što novi aparat počne sa radom", naveo je Milenković.

Ukupno šest uređaja, proizvođača Fujifilm, biće do kraja nedelje isporučeno bolnicama u Smederevskoj Palanci, Paraćinu i Majdanpeku, i domovima zdravlja u Kruševcu, Kuršumliji i Požarevcu. Vrednost jednog mamografa je 19,8 miliona dinara, sa PDV-om.

Ministarka Danica Grujičić je prilikom dodele novih uređaja navela da će mamografi biti aktivirani u naredne dve do tri nedelje i da su prostori u zdravstvenim ustanovama već spremni. "Potrebna nam je sada pomoć direktora u merenju zračenja i davanju dozvole za korišćenje aparata kako bi žene mogle što pre da obave snimanje.  Sada je najvažnije podizati svest kod žena o važnosti skrininga. Nije isto u gradskoj i seoskoj sredini, gde vi morate više kilometara da putujete, ali uz dobar plan skrininga mi ćemo  organizovati da sve žene budu snimljene", rekla je ministraka zdravlja Danica Grujičić.

Nakon isporuke i inspekcije prostora za instalaciju, ekipe inženjera pristupiće instalaciji i puštanju u rad mamografa, a zatim će aplikacioni specijalista održati obuku kadrova.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja zaključilo je ugovor za nabavku šest mamografa sa firmom Alpha Imaging, a Dom zdravlja u Požarevcu je među šest zdravstvenih ustanova koje će dobiti digitalni mamograf, o čemu je Boom93 ranije pisao.

Oba mamografa u Službi radiološke i ultrazvučne dijagnostike u Domu zdravlja Požarevac u kvaru su od 30. marta, a sve hitne pacijente kojima je neophodan mamografski pregled u prethodnom periodu preuzimala je Opšta bolnica.