Društvo

Šta bi značila pobeda opozicije u Beogradu za politički život Srbije?

Boom93/M.Veljković

Boom93/M.Veljković

Iako očekuju da opozicija na predstojećim izborima dobije više glasova na izborima za Skupštinu grada Beograda, sagovornici N1 imaju različite stavove o tome šta bi značila ta pobeda u glavnom gradu.

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, ocenjuje da je pitanje kompleksno. On ističe da pobeda opozicije u Beogradu ne bi bila pobeda jednog aktera već udruženih stranaka koje su ideološki i politički različite.

Kako navodi, u pitanju je heterogena grupa i postavlja pitanje šta bi se desilo kada bi se na republičkom nivou rešavalo pitanje Kosova ili pristupanju Evropskoj uniji, odnosno da li bi to uticalo na vlast u gradu.

„Mislim da je iluzija da pomenuta pitanja nemaju veze sa vladanjem Beogradom. Teško je očekivati da se ove partije integrišu u stabilnu i pouzdanu vlast“.

Veljanovski kaže da je još jedna iluzija da u Beogradu ima puno novca.

„Bio sam odbornik u Skupštini grada. Novca ima kada Republika hoće da ga da, a to nije uvek tako. Uvek se dodavalo kada su u pitanju projekti za koje je zainteresovana Republika. Ako bi se promenila vlast to, izvesno ne bi bio slučaj“.

Veliki projekti se ne vode na gradskom niovu
On podseća da se veliki projekti poput Beograda na vodi, metroa, izmeštanje Sajma ne vode na gradskom nivou. Kaže i da je neizvesno da li bi gradske vlasti uopšte nešto mogle da urade ako bi npr. želele da vrate trasu prve linije metroa kako je decenijama bilo planirano, a to je povezivanje starog i Novog Beograda.

„Očekujem strašno puno problema. Vlast u Republici bi blokirala Beograd. Onda se postavlja pitanje da li bi ideološki bliže partije shvatile da je za njih bolje da pređu na stranu SNS i zadrže vlast u Beogradu. Ipak, bilo bi dobro da se dogodi. Bio to početak rušenja monolita vlasti, što bi bilo lepo videti“.

Vlast je metastazirala
Veljanovski kaže da deluje kao da ne postoji dovoljna zrelost opozicije, a da u međuvremenu Beograd se razvija po nadzoru Aleksandra Vučića.

„Ipak verujem da bi neke stvari uradili. Poput kanalizacije u Borči za koju je u prošlom mandatu uzet kredit od 35 miliona evra ali se ništa nije uradilo. Ono što bi nova vlast mogla da uradi jeste smanjenje korupcije, poboljšanje gradskog prevoza i kvaliteta vazduha“.

On smatra da se stabilan odnos u gradu i državi se ne može očekivati brzo.

„Vlast je metastazirala u svim pravcima. Dok se ne iščupaju posledice lošeg upravljanja biće potrebno dosta vremena, a imamo stranke koje ne nagoveštavaju da bile bolje. To su stranke desnice, to je jasno. Beograd je prošle godine za dlaku ostao u vlast SNS i SPS, baš uz pomoć dela desne opozicije. Imaćemo turbulentnu situaciju dok neke proevropske partije ne ojačaju“.

Desnica je prošle godine sačuvala vlast SNS
Veljanovski ocenjuje da je opozicija ipak deluje malo zrelije nego na prošlim izborima 2022. godine, ali da je greška što odmah posle istih nije počela da radi na sebi.

„Opet smo videli dogovore u poslednjem trenutku. Prave se nekakve koalicije i liste kojima se daje šansa drugima, odnosno one koje vode rasipanju glasova. Neke su stranke bolje artikulisale svoje stavove ali u tome prednjači više desnica“, zaključuje Rade Veljanovski.

Avžner: Vlast se menja na svim niovima
Stručnjak za medije i komunikacije Igor Avžner smatra da s obzirom na kompletnu situaciju malo je verovatno je da vlast neće biti promenjena i u Beogradu i Republici.

„U Republici vlast formira skupštinska većina za koju duboko verujem da neće moći da ostvari, jer će SNS biti nepoželjan politički partner bilo kome sa političke scene. Mislim da i Socijalističkoj partiji Srbije (SPS), naprednjaci neće biti poželjan partner“.

Više informacija pročitajte OVDE.