Ekonomija

Srbijagas neće zaračunavati kamatu na oktobarske račune

Pixabay ilustracija

Pixabay ilustracija

JP "Srbijagas" neće obračunavati zateznu kamatu na oktobarske račune koji u novembru pristižu na kućne adrese korisnika, potvrđeno je portalu N1 u ovom javnom preduzeću.

Zbog obustave rada u Pošti Srbije, koja je trajala od 24. oktobra do 23. novembra, računi za komunalne usluge sporije su pristizali u poštanske sandučiće korisnika.

Srbijagas je za portal N1 naveo da neće biti zaračunavanja „kaznene“ kamate za kašnjenje u plaćanju računa za potrošnju u oktobru mesecu, dok je Elektroprivreda Srbije saopštila da je produžila rok za plaćanje računa na 30. novembar.

Podsetimo, prvo se saopštenjem oglasilo Javno komunalno preduzeće „Infostan tehnologije“, koji je 13. novembra poručilo da je produžen rok za ostvarivanje popusta u slučaju plaćanja računa na vreme do 30. novembra.

U utorak, 23. novembra Elektroprivreda Srbije (EPS) je saopštila da je produžila rok dospeća računa za električnu energiju za domaćinstva za oktobar 2023. godine do 30. novembra.

EPS je naveo da, iako je situacija sa dostavom računa normalizovana, na ovaj način želi da izađe u susret i građanima omogući dodatno vreme da izmire svoje obaveze i ostvare pravo na popust od pet odsto za redovno plaćanje.

Građanima je, podseća EPS, na raspolaganju i portal „Uvid u račun“, koji se nalazi na sajtu EPS i korisnicima omogućava „brz i jednostavan pristup e-računu odmah po formiranju, kao i bezbedno i brzo plaćanje bez odlaska u poštu ili banku“.

Ista mogućnost postoji i za račune Infostana – i oni mogu da se plate onlajn, kako su saopštili u ovom JKP – na platformi za elektronsku dostavu i plaćanje računa „eSanduče„.

Podsetimo, poštari i drugi radnici Pošte Srbije obustavili su rad 24. oktobra tražeći uvećanje plate od 30 odsto u tehnologiji, počev od oktobarske zarade. Tražili su i da se dodatno zaposle radnici u tehnologiji – neposredni izvršioci na deficitarnim radnim mestima. 

Zahtevali su, takođe i prestanak tihe diskriminacije prema zaposlenima i zvanične garancije od Vlade Srbije da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Obustava rada trajala je do 23. novembra.

Dan ranije, radnici su prihvatili sporazum koji su sa Vladom Srbije potpisali reprezentativni sindikati koji nisu bili organizatori obustave, napominjući da će se ispunjenje tačaka ovog sporazuma strogo pratiti.

Sporazum podrazumeva rast zarada dva puta po 10 odsto – sada i od 1. januara, kao i jednokratnu isplatu 20.000 dinara.