Društvo

CRTA: Znatno manji broj građana prijavljenih za glasanje u inostranstvu

FOTO: Marko Veljković/Boom93

FOTO: Marko Veljković/Boom93

Nevladina organizacija Crta saopštila je da će 32.216 građana Srbije u dijaspori, koji su se prijavili za izbore 17. decembra, moći da glasa na 81 biračkom mestu u 35 zemalja.

U odnosu na prošlogodišnje izbore, kako su dodali u saopštenju, značajan je pad broja građana koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu.

Na parlamentarnim i predsedničkim izborima, održanim 3. aprila 2022. godine, građani Srbije su glasali u 34 zemlje na 77 biračkih mesta, a za glasanje se prijavilo 38.876 građana.

„Te godine je interesovanje bilo najveće od 2012, odnosno na nivou onog koje je vladalo za izbore u periodu nakon 2000. kad je tek i omogućeno glasanje u inostranstvu“, dodaje se u saopštenju.

Najviše građana i ove godine prijavilo se u Bosni i Hercegovini, njih 11.712, što je više i u odnosu na prethodne izbore kada je bilo prijavljeno 11.120.

Najmanje državljana Srbije koji žive u inostranstvu glasaće u Centralnoafričkoj Republici – 83, dodaje se u saopštenju.

Centralnoafrička Republika je uz Portugaliju i Novi Zeland nova izborna destinacija, a za razliku od prošle godine sada neće biti glasanja u Grčkoj i Kataru.

Podaci iz prethodnih godina, kako su naveli iz Crte, pokazuju da na izbore u dijaspori izađe između 70 i 80 odsto prijavljenih.