Ekonomija

Zabranjen u Kanadi, Australiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Republici Srpskoj: Da li je sok „Prajm“ koji se prodaje u Srbiji isti onaj koji je povučen u drugim zemljama?

Novo energetsko piće „Prajm“ u Srbiji je brzo postalo jako popularno, ali ne toliko dostupno zbog izrzito visoke cene koja za njega mora da se plati. Iako je ovaj proizovod u pojedinim zemljama regiona, ali i sveta zabranjen zbog potencijalne štetnosti za zdravlje, u Srbiji se institucije ne oglašavaju, a deca još mogu slobodno da ga kupe i konzumiraju.

„Prajm“ (Prime) je piće koje su osmislili američki influenser Logan Paul i britanski influenser i bokser Olajide Olainka Vilijams poznatiji kao „KSI“.

Ovo piće pojavilo se pre samo godinu dana, odnosno 2022. godine, a za jako kratko vreme postalo je popularno širom sveta.

Pažnju šire javnosti pre svega je privuklo to što je ovo piće izazvalo pomamu među mlađom populacijom, kao i cena koja je bila izuzetno visoka. Tako je u Srbiji flašica čak 1.000 dinara, a onlajn se prodaje još skuplje, za celih 30 dolara.

„Prajm“ su promovisale brojne zvezde interneta, ali i javne ličnosti iz različitih oblasti kao što je fudbaler Erling Haland, a među sponzorima i partnerima nalaze se i fudbalski klubovi Barselona, Arsenal, kao i Bajern Minhen.

Ovde treba razlikovati dve vrste ovog proizvoda, „Prajm hidratejšn“ (Prime Hydratation), koji, kako je objašnjeno služi za rehidrataciju, i „Prajm enerdži“ (Prime Energy) koji je energetsko piće sa visokim nivoom kofeina.

Međutim, gotovo od nastanka ovog pića, prate ga različite spekulacije, koje su kasnije prerasle u to da je ovo piće dobilo zabranu prodaje u određenim zemljama sveta, kao što su Kanada i Novi Zeland, a zabranjeno je, takođe, u školama u Australiji, Južnoj Africi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama… a u poslednje vreme i zemlje regiona kao što su Hrvatska i Slovenija krenule su istim stopama, a poslednja je to učinila i Republika Srpska.

Neke zemlje su ovaj proizvod zabranile zbog visokog nivoa kofeina.

Kako navodi CNN, u Kanadi je zakonsko ograničenje za kofein u energetskim pićima od 180 miligrama za jednu limenku. „Prajm enerdži“ sadrži 200 miligrama po limenci, što je skoro šest puta više nego u običnoj Koka-koli. Zbog toga je ova zemlja, ali i druge, zabranila prodaju ovog proizvoda.

Kako je objašnjeno iz Hrvatske, ovo energetsko piće sadrži sastojak L-teanin, čija je upotreba u bezalkoholnim pićima u suprotnosti s odredbama Evropskog parlamenta. Tako da je upravo ova supstanca bila razlog za zabranu u nama susednoj zemlji.

Ipak, nijedan od ovih razloga, kako se čini, nije prepreka da se „Prajm“ koristi u našoj zemlji, s obzirom da se nadležne institucije nisu oglašavale o ovom proizvodu.

„Prajm“ je nedavno stigao na tržište Srbije, a trenutno se prodaje samo na benzinskim pumpama NIS i Gasprom, ali se može pronaći i u još nekim marketima.

Više informacija pročitajte OVDE.