Ekonomija

Rastu kamate i keš krediti: Po kolikim kamatnim stopama se zadužujemo?

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

U trećem tromesečju ove godine gotovinski krediti stanovništvu povećani su za 8,5 milijardi dinara, dok su stambeni krediti smanjeni za 2,7 milijardi dinara, pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije Trendovi u kreditnoj aktivnosti.

Međugodišnji rast kredita stanovništvu u septembru spustio se na svega 1,6 odsto, a tokom trećeg kvartala ovi krediti povećani su za 0,4 odsto u odnosu na prethono tromesečje.

Na kraju septembra, učešće keš kredita građanima dostiglo je 44,3 odsto, dok su stambeni krediti pali na 39,7 odsto ukupnih kredita stanovništvu.

Iznos novoodobrenih kredita stanovništvu u trećem tromesečju bio je manji nego u istom periodu prošle godine, za 700 miliona dinara.

Od novoodobrenih kredita od juna do oktobra dve trećine su bili keš krediti, a svega 15,5 odsto stambeni. Poređenja radi u trećem tromesečju prošle godine stambeni krediti su činili 23,3 odsto novoodobrenih kredita stanovništvu.

Rast gotovinskih kredita koji su mahom u dinarima doveo je do povećanja dinarizacije kredita na 53,6 odsto u septembru.

Među devizno indeksiranim kreditima dominiraju oni vezani za euribor sa 80 odsto, a najviše su vezani za šestomesečni euribor.

Prosečna ponderisana kamatna stopa na novoodobrene dinarske kredite stanovništvu u trećem tromesečju u proseku je iznosila 13,4 odsto.

Više informacija pročitajte OVDE.