Društvo

Program emocionalne podrške trudnicama u okviru Škole roditeljstva

Foto/ilustracija/Pixabay trudnica

Foto/ilustracija/Pixabay trudnica

Doktori i patronažne sestre, predstavnici Rosa škola roditeljstva iz 20 gradova i opština, među kojima je i Dom zdravlja Požarevac, imali su priliku da pohađaju kontinuiranu medicinsku edukaciju, čiji je cilj bio da ih osnaži u radu sa trudnicama, posebno onima koje se suočavaju sa određenim emocionalnim izazovima koji su nastale kao rezultat drugog stanja.

Osim edukacije, razvijen je i poseban program koji treba dodatno da edukuje, kako timove Rosa škole roditeljstva, tako i buduće mame koje budu pohađale ove škole. Važnost pravovremenog otkrivanja emocionalnih i psiholoških izazova tokom trudnoće i nakon porođaja ključna za dobrobit porodilje, njenog deteta, ali i čitave porodice. Program će pružiti budućim mamama alate i informacije kako da prepoznaju simptome i kako i gde da traže pomoć ukoliko im je potrebna.

„Istraživanja pokazuju da čak do 80% žena prolazi kroz postporođajnu tugu ili „baby blues“ suočavajući se sa simptomima poput plačljivosti, tuge, razdražljivosti i anksioznosti. Simptomi se najčešće javljaju između trećeg i petog dana nakon porođaja i traju najduže dve nedelje. Sva ova stanja su normalna, dešavaju se često, kao posledica hormonalnih promena i prolaze sama od sebe. Sa druge strane, depresija se vrlo često javlja u trećem trimestru trudnoće, kao i dve nedelje nakon porođaja i karakteriše je osećaj tuge, nemoći, letargije i plačljivosti koji duže traje, nekoliko nedelja pa i meseci“, istakao je dr Oliver Vidojević, psihijatar Instituta za mentalno zdravlje, koji je ujedno bio i jedan od predavača na kontinuiranoj medicinskoj edukaciji. 

Takođe, Rosa je u partnerstvu sa dr Vidojevićem, kreirala brošuru za emocionalnu i psihološku podršku budućih mama, ali i očeva, nakon dolaska novog člana u porodicu. Ona pruža korisne smernice kako bi svi članovi porodice zajedno olakšali tranziciju u novu fazu života. Brošura će biti distribuirana uz pomoć službe polivalentne patronaže svim porodicama širom Srbije koje su postale bogatije za novog člana.

Aktivnosti su realizovane u okviru Rosinog projekta podrške patronažnim službama širom Srbije i ranom roditeljstvu, a uz podšku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.