Društvo

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen u Požarevcu

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je prigodnim programom u prostorijama Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih.

Prema podacima iz Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, na teritoriji Grada Požarevca živi preko 6.100 osoba sa različitim vrstama invaliditeta.

Registracija osoba sa invaliditetom pri Centru za socijalni rad Požarevac iznosi oko 540, obuhvatajući telesne, intelektualne, senzorne, razvojne poremećaje, višestruki invaliditet i mentalna oboljenja.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

"Poruka našeg današnjeg skupa je da samo zajedničkim akcijama, svih udruženje osoba sa invaliditetom možemo doprineti boljem životu i ostvarivanju svih prava koja se tiču osoba sa invaliditetom", navela je Radmila Stjepović, sekretar “Društva za cerebralnu i dečju paralizu“ Požarevac.

Dejan Krstić, član gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalna pitanja i društvene delatnosti navodi da grad već godinama ima odličnu saradnju sa svim udruženjima koja se bave osobama sa invaliditetom.

"Da li je ta pomoć grada dovoljna, naravno da nije, uvek može bolje, ali potrebno je da se svi zajedno potrudimo i da sve ovo uzdignemo na jedan viši nivo. Grad Požarevac vam stoji na rspolaganju, ne samo za rad udruženje, nego i za vaše lične potrebe. Uvek možete doći, da se obratite i da vidimo na koji način možemo da pomognemo i unapredimo život u gradu svih naših stanovnika", naveo je Krstić.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Podsetimo, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom se obeležava od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana. Cilj obeležavanja je da se i osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive.

Ovaj dan obeležava se svake godine kako bi se naglasila važnost prava osoba sa invaliditetom i promovisala inkluzivnost. Ciljevi ovog dana obuhvataju promovisanje razumevanja invaliditeta, borbu protiv stereotipa, podizanje svesti o pravima i potrebama osoba sa invaliditetom, kao i podršku inkluzivnosti i ravnopravnosti u društvu.