Kultura

Bata Radovanović: Mislim da je jedina tajna da čovek voli to što radi

Jedan od ovogodišnjih dobitnika povelje kulture je mr Slavomir Bata Radovanović, vlasnik kluba KB u Požarevcu. Danas mu je uručena nagrada za doprinos razvoju i širenju kulture.

Ovo je prva nagrada što se tiče kulture. Mnogo mi znači. Nadam se da će i dalje biti uspešan rad, rekao je Radovanović za Boom 93.

 Na pitanje koja je tajna i kako je uspeo da održi svoj klub nakon toliko godina, Bata odgovara da je najbitnije da se voli to što se radi.

Mislim da je jedina tajna da čovek voli to što radi, ali baš iskreno jer tu neke materijalne satisfakcije i nema i ovo drugo zadovoljstvo je u svakom slučaju prisutno.

Interesatno je to što klub KB toliko dugo postoji, da su prošle mnoge generacije, te sad imamo situaciju da na svirke dolaze i deca čiji su roditelji i dalje redovni posetioci.

Jako mi je to drago i interesatno. To znači da ima nade. Bendovi koji sviraju u klubu KB godinama već znaju šta ih očekuje i sa zadovoljstvom dolaze. 

Može se reći da je klub KB najstariji u Srbiji. Sledeće godine u aprilu slavi 30 godina rada.

Mesec mart biće u znaku proslave. To će biti kao neki rođendanski KB fest, dodaje Bata Radovanović.   

Podsetimo, godine 1994. Bata Radovanović osnovao je klub „КB“, koji po njegovom bendu „Кao Bang“, dobija ime, sa idejom da promoviše i pravi programe alternativne urbane kulture. Tokom godina u klubu su organizovani koncerti, promocije knjiga i likovne izložbe mnogih stvaralaca. U klubu КB koncerte su imale grupe iz Engleske, Škotske, Irske, Njujorka, Кalifornije, Izraela, Rusije, Ukrajine, Australije, Švedske, Danske, Holandije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i mnogih drugih država. Svoje nastupe u ovom klubu imali su svi značajni bendovi domaće i regionalne rok scene: Van Gog, Disciplina kičme, Električni orgazam, Hladno pivo, SARS, Brkovi, Psihomodopop i mnogi   drugi. Organizovao je Međunarodni festival alternativne kulture Refrakt. Reportažu o klubu napravio je i britanski kanal BBC World. Takođe je i komponovao i svirao numere za takmičenje „Igrice bez granica“ za decu predškolskog i školskog uzrasta u našem gradu.

Dugi niz godina bavio se muzikom i to najpre u požarevačkoj grupi „Marke“, a zatim u mnogim grupama, među kojima „Pepel in kri“ (predstavljala Jugoslaviju na takmičenju Pesma evrovizije) i „Zebra“ , sa kojom je snimio album u Londonu, a zatim još dva albuma za RTV Beograd. 

Svirao je sa mnogim poznatim muzičarima i bio u bendovima koji su pratili Slađanu Milošević i Beti Đorđević. Sa Lazom Ristovskim izabran je da pohađa akademiju za hemond orguljaše u Hamburgu. Кrajem osamdesetih osniva bend „Кao Bang“, koji izdaje album za izdavačku kuću Diskos.