Moj grad

Održan je peti po redu braničevski pab kviz

Foto: Dijana Aleksandrović

Foto: Dijana Aleksandrović

Pantina kafana u centru sela Braničeva u subotu 2. decembra otvorila je svoja vrata svim kvizoljupcima koji su se prijavili da učestvuju u 5. Braničevskom pab kvizu opšteg znanja.

Za takmičenje se prijvailo 9 timova, najviše do sada. Međutim 8 timova se takmičilo s tim da su određeni učesnici bili sprečeni da prisustvuju.


Pre početka kviza došlo je čak i do pregrupacije, gde su se timovi međusobno dogovorili ko će u kom timu da se takmiči. Ono što nam je rečeno od strane učesnika, a i organizatora je to da je bitno da se sklopi tim osoba koje pokrivaju sve oblasti. Oblasti su: opšte znanje, istorija, geografija, mozgalice, književnost i umetnost, muzika, filmovi i serije, sport, kao i oblast večeri koja je do samog početka runde nepoznata. Ovoga puta za oblast večeri organizatori su odabrali „Automobile“.


Sam koncept kviza i pravila su takva da su 9 oblasti podeljene na 2 poluvremena. U odnosu na težinu pitanja na raspolaganju je vreme za odgovore od 20 do 120 sekundi. Vreme za rešavanje mozgalica od 2 do 5 minuta. Ovoga puta takmičerima je bilo omogućeno dodatnih 2 minuta u rundi sa rebusom, s tim da je tako procenio organizator Aleksandar.


Postoji mogućnost korišćenja džokera, tim sam bira za koju oblast koristi dzoker, u toj oblasti im se onda poeni dupliraju.


Pitanja su sa ponuđenim odgovorima, koja spadaju u lakša i bez ponuđenih odgovora koja spadaju u teža. Određena pitanja su bila po principu pogađanja ličnosti sa slike – za sport i muziku.


Kako bi kviz bio dodatno zanimljiv i po ugledu na prave kvizove muzička pitanja su se sastojala i od pogađanja izvođača numere gde je organizator puštao melodije numera.

Muzička runda / Foto: Dijana Aleksandrović

Pitanja su pažljivo osmišljena i za njihovo kreiranje zaduženi su Aleksandar Životić – osnivač, tehnički kreator i voditelj, sa saradnicima Aleksandrom Radovanović i Filipom Dašićem.

Aleksandar Životić / Foto: Dijana Aleksandrović

Kao i do sada redovnim takmičarima pridružuju se novi učesnici. Skoro svaki tim imao je po jednog debitanta. Tako je za ime svog tima Zoran Kuzmanović ovog puta odabrao „2 debitanta“. Inače redovan član, čiji je tim, do sada sa nazivom „Deka znanje“, zasluženo dobio mesto u Hall of Fame – u Braničevskog pab kviza. Tim koji se sada u 5. Braničevskom pab kvizu našao na trećem mestu sa osvojenih 130 poena.

TIm Dva debitanta / Foto: Dijana Aleksandrović

Aleksandar Životić, Braničevac koji inače živi u Beogradu odlučio je da pab kviz donese u svoje rodno mesto. Ideja se javila nakon što je Aleksandar sa svojom devojkom Aleksandrom Radovanović posetio pab kviz opšte kulture u Beogradu gde je autor pitanja bio Žarko Stevanović poznati tragač iz kviza Potera. Ovaj kviz organizovala je ekipa koja se zove Inkvizitor.


„Sve je počelo tako što je u Braničevu postalo nekako tiho i dosadno i što se ništa ne dešava. Nema mesta za izlazak, niko se nigde ne okuplja. Pa se tako javila ideja da organizujemo kviz“, kaže PR Ana Životić.


Dodaje da je prvi kviz održao u krugu porodice i prijatelja u svom domu, „predstavio je prototip svog kviza koji je podeljen na 8 oblasti + mozgalice kao 9. oblast“.


Prijatelji nisu krili svoje oduševljenje i kako kaže Ana Životić PR Braničevskog pab kviza: „Tada smo odlučili da podignemo sve na viši nivo i da pokušamo da organizujemo kviz u Pantinoj kafani u Braničevu“. Tada, kaže, pokreću i instagram nalog branicevski_pab_kviz preko kog se ekipe mogu prijaviti za učešće.


Od marta 2023. godine kada je objavljen poziv za prvi zvanični Braničevski pab kviz, ističe PR Ana Životić, da je interesovanje samo raslo.


„Proširilo se na Veliko Gradište, Golubac i okolinu, i sada imamo ekipe iz Braničeva, Velikog Gradišta i Golupca kao redovne učesnike naših kvizova“.


Učesnici koji se redovno takmiče su i profesori Gimnazije u Velikom Gradištu, tako se u timu „Milica i 4 promila“ nalaze profesori srpskog jezika i književnosti Igor Mišurović i Bojan Jelić.

Milica i 4 promila / Foto: Dijana Aleksandrović

Igor Mišurović rekao je za Boom93 da smatra da je ovo jako dobra inicijativa i da mu je želja da se ovako nešto organizuje i u Velikom Gradištu, možda čak i kao tematski kviz kao što u Golupcu organizuju Muzički kviz. Nisu pobeđivali do sada, bili su uglavnom na trećem mestu i ono što je rekao je to da je bitno da se zadrže makar na toj poziciji. Videlo se oduševljenje kada se na ekranu pojavila konačna tabela na kojoj su se ovoga puta našli na drugom mestu sa 131.5
poenom.

Metuzalemi, bez svog redovnog člana Nenada Goje Mihajlovića profesora istorije, koji je bio sprečen da prisustvuje, odneli su pobedu sa 133.5. Tim čiji je član i Slaviša Panta Životić u čijoj kafani se i održava kviz.


Tu su ovog puta kao tim „Medeni mesec“ učestvovali članovi lokalnog benda Artistika benda, što pokazuje da se takmičenju pridružuju i mladi i starije generacije iz svih sfera.

Tim Medeni mesec / Foto: Dijana Aleksandrović

Učesnici su za Boom93 rekli da ne postoje prethodne pripreme za kviz i da dolaze najviše zbog znanja i dobrog druženja.

Nagrade su simbolične. Ovoga puta za treće mesto vaučer za turu pića, za drugo mesto vaučer za malu picu, a za prvo mesto vaučer za veliku picu i zlatne medalje.

Aleksandar Životić prilikom proglašenja pobednika rekao je: „Jako tesno je bilo. Čestitam svim ekipama stvarno ste bili dobri svi. Sve ekipe preko 100 poena, svaka čast“.

Pobednički tim Metuzalemi / Foto: Dijana Aleksandrović

Ana Životić PR, i pored glasina koje su imali da je kviz namešten, ističe sledeće: „Prezadovoljni smo i jako smo uzbuđeni i optimistični za budućnost. Ideja za budućnost je da organizujrmo kvizove jednom mesečno, s obzirom da ovo radimo iz hobija i isključivo dobre zabave i druženja“.

Kaže: „Ne postoji nikakv finansijski interes sa naše strane, sve je zabava, dobro druženje i opuštena atmosfera“.

Foto: Dijana Aleksandrović

Organizatori Braničevskog pab kviza još jednom su se zahvalili svim ekipama koje su učestvovale i pozivaju sve kvizoljupce da prate profil branicevski_pab_kviz na instagramu gde će biti objavljen termin sledećeg, sada već 6. po redu Braničevskog pab kviza.

Piše Dijana Aleksandrović, dopisnica Boom93 iz Velikog Gradišta